Tisztított szennyvízzel töltenék fel a Velencei-tavat

Viszont a szennyvíz felhasználása a jelenlegi jogszabályok szerint tilos védett területen, továbbá a felszíni vizek parti sávjában.

2023. április 21., 19:48

Szerző:

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő kedden bejelentette, hogy „újabb kormányzati lépésként” a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított szennyvizét vinnék a Velencei-tóhoz, ami a Csíkvarsai rétre vezetve „természetes módon tisztulva kerülhet a Velencei-tó területére”, írja a FEOL. Azonban a Tessely által említett Csíkvarsai rét védett terület, a Császár-víz velencei-tavi torkolata is védett, a tó legféltettebb nemzeti parki rezervátumterülete – írja a Népszava.

A Velencei-tóból 50 centiméternyi víz hiányzik. Az országgyűlési képviselő terve szerint napi 800 köbmétert és további 200 köbmétert a csákberényi szennyvíztisztítóból nyernének a Velencei-tó vízszintjének emeléséhez. Tessely elmondta, hogy „lehet, nem egy óriási mennyiség, de amikor elkezdtük, azt mondtuk, minden csepp vizet megpróbálunk itt tartani annak érdekében, hogy elérhessük a kívánt vízállást”.  

Tisztított szennyvizet a felszíni vizekbe juttatni csak szigorú korlátozások betartásával lehet. A  vonatkozó kormányrendelet szerint kategorikusan tilos a szennyvíz felhasználása védett területen, továbbá a felszíni vizek parti sávjában.

(Kiemelt képünkön a Velencei-tó vízellátási lánca a Zámolyi- és a Pátkai-víztározóból a Császár-víz patak segítségével. Fotó: Dimény András/168 archív)