Jön a szélvihar, semmiképpen se parkoljunk fa alá! 

Záport, jégdarazáport, hózáport hoz a melegfrontot követő hidegfront. 

2022. január 29., 17:03

Szerző:

A legerősebb széllökések sebessége a 100km/órát is meghaladhatja vasárnap. Ne parkoljunk fa alá! – figyelmeztet szombati közleményében az Időkép.

A Malik névre keresztelt viharciklon melegfrontját követő hidegfront már vasárnap hajnalban megérkezik, elszórtan záporok, jégdarazáporok, a hegyekben hózáporok alakulhatnak ki, és záporos csapadék a felhőátvonulásokból helyenként napközben is előfordulhat.

A front mögött az ország nagy részén viharossá fokozódik az északnyugati szél: 80-100 km/órás szélrohamokra is számítani kell,

helyenként a 100 km/órát is meghaladhatja a legerősebb széllökések sebessége.

Szombaton nyugaton, majd a középső országrészben is megnövekszik a felhőzet, a legtovább keleten tarthat ki a naposabb idő. Napközben nyugaton, északnyugaton, majd északon egyre többfelé számíthatunk esőre, havas esőre, majd késő délutántól egyre nagyobb területen kell készülni havas esőre, havazásra, mely a keleti tájakat este, éjjel éri el. A legtöbb hó keleten, északkeleten hullhat vasárnap reggelig. Kezdetben az északnyugati, majd a nyugati-délnyugati szelet kísérhetik többfelé élénk, helyenként erős lökések. Kora délután 2 és 7 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Vasárnap újabb hidegfront érkezik az ország jelentős részén erőssé, viharossá fokozódó északnyugati széllel, helyenként 90-100 km/h-s széllökésekre is számítani kell. A napos-gomolyfelhős időben elszórtan kialakulhatnak záporok, kezdetben néhol akár hózáporok is. Enyhébb lesz a hajnal, a legmagasabb hőmérséklet pedig 5 és 12 fok között alakul.

Hétfőn sok felhő lesz az égen, helyenként kisebb esőre, havas esőre is számítani kell időnként. A déli-délnyugati szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Reggel ismét országszerte fagyhat, majd kora délután 2-8 fokot mérhetünk.

Kedden érkezik a következő hidegfront, mely elszórt záporokat, hózáporokat hoz a napos-gomolyfelhős időben. Élénk, erős, néhol viharos lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet. Napközben 2-7 fokra van kilátás.

A keddről szerdára virradó éjjel többfelé havazhat.

– írja részletes időjárás jelentésében az Időkép. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.