Szél Bernadett szerint kamu, hogy oktatási szakemberek vizsgálják a CEU ügyét

2018. október 30., 16:14

Szerző:

Szél Bernadett szerint se az Emberi Erőforrások Minisztériumában, sem a Külgazdasági és Külügyminisztériumban nem vizsgálják oktatási szakemberek a CEU-t, vagyis azt, hogy az egyetem végez-e oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban is. Az LMP volt társelnöke, jelenleg független képviselő először levélben érdeklődött a két minisztériumnál arról, hogy a kormány miért nem írja alá az egyetem működését biztosító államközi megállapodást. Magyar Levente államtitkár azt írta neki, hogy a kérdést oktatási szakemberek vizsgálják.

Ezután Szél Bernadett elment az Emmibe, ahol arról érdeklődött, hogy kik azok az oktatási szakemberek, akik a vizsgálatot folytatják. Ott viszont azt közölték vele, hogy a tárcánál nem folytatnak ilyen vizsgálatot.

Kedden a külügyben járt, ahol egy CEU-n végzett, amerikai diplomával rendelkező államtitkár fogadta, és ott is az derült ki, hogy nem vizsgálódnak oktatási szakemberek. Közölték vele, hogy kormányzati döntés lesz, hogy mi lesz a CEU-val.

A politikus szerint Magyar Levente kamuzott azért, hogy legyen mivel indokolni, miért nem írja alá a kormány a megállapodást.

– Meg kéne érteni végre a kormányzat háza táján, hogy nincsen kettő CEU. Ugyanis azok a diákok, akik itt tanulnak, azok egytől egyig amerikai diplomát kapnak. Ezt pontosan tudja az az államtitkár is, akivel ma beszélgettem, hiszen ő maga is amerikai diplomát kapott a CEU-ról. Innentől kezdve az a történet, hogyha majd innen elmegy a CEU, attól még itt marad az egyetemnek az a része, ahol magyar diplomát lehet kapni, az egy teljesen hamis érvelés. Ha elmegy innen a CEU, elköltözik Bécsbe, vagy máshova, akkor gyakorlatilag vége van a dalnak – jegyezte meg.

Szél álláspontja szerint az egész ügymenet alaptörvény-ellenes, hiszen nem kormányzati és politikai döntés, hogy egy egyetem működhet-e Magyarországon, hanem oktatási.

Véleménye szerint bármelyik egyetem hasonló helyzetben találhatja magát Magyarországon, ezért az egyetem melletti kiállásra szólít fel.

(Az Index nyomán.)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.