Százmilliós állami támogatást kap, mégsem tudott időben béreket fizetni az Antall József Tudásközpont

2018. január 17., 09:43

Szerző:

Sokat késett az Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont a bérek kifizetésével, pedig több százmilliós állami támogatást kap az intézmény – tudta meg a 24.hu.

A munkatársak novemberi és decemberi fizetésüket csak január 10-én és 15-én kapták meg. A béreket a Miniszterelnökség a költségvetés tartalékából bocsátotta rendelkezésre.

A portál érdeklődött az AJTK vezetőjénél, Antall Pétertől a kifizetésekről, aki annyit válaszolt, hogy

„Az Alapítvány munkavállalóinak a 2017. novemberi és decemberi hónapra vonatkozó munkabére maradéktalanul megfizetésre került a munkáltató által.”

Válaszát január 16-án küldte el. Azt már nem említette, hogy valóban későn utalták-e a fizetéseket. Továbbá azokra a kérdésekre sem válaszolt, hogy mi okozta a csúszást, és hogy ő felvette-e év végén a saját 2,3 millió forintos vezetői bérét.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A központot működtető alapítvány 2016-tól évente 600 millió állami támogatást kap, tavaly óta pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek egy kormányhatározat szerint évi 500 millió forint többlettámogatást kell biztosítania az AJTK részére. Egy 2017. év végi kormányhatározat szerint pedig a kormány 2018-ban 51,55 millió, 2019-ben 25,775 millió forint többlettámogatást nyújt a központ kisebbségvédelemmel és a nemzetpolitikai együttműködéssel kapcsolatos programjainak és célkitűzéseinek támogatására.

December 22-én publikálták a Magyar Közlönyben, hogy a Miniszterelnökségtől a költségvetés általános tartalékából az Emmihez 69,6 millió, a Külügyhöz 25,6 millió forintot csoportosítottak át, a „Felsőoktatás speciális feladatai jogcímcsoport javára”, illetve a „Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó szervezetek és szakmai programok támogatása jogcímcsoport javára” történt. Antall Péter egy emailjéből kiderült, hogy ennek a két összegnek legalább egy része a Tudásközponthoz került, és Antall ettől tette függővé a bérek kifizetését. Január 10-én levélben értesítette munkatársait, hogy

„Végre megérkezett az összeg az Emmitől. A mai napon elutalásra kerülnek a novemberi fizetések.”

A 2009-ben alapított, közhasznú alapítványként működő AJTK konferenciákat, előadássorozatokat, képzéseket szervez, illetve könyvkiadással is foglalkozik, főleg politika- és társadalomtudományi témákban.

Nem meglepő, de az AJTK kuratóriuma igencsak kormányközeli képet mutat. Megbízott elnöke a kormány egyik kedvenc szakértője, Nógrádi György, korábban tagja volt Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Gulyás Gergely Fidesz-alelnök is. Jelenleg tagja Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, a Századvég Alapítvány elnöke. Antall Péter felesége, és feleségének testvére is kapott állást a központban.

 

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.