Százmilliókból kell felújítani a két éve átadott Gyarmati Dezső Uszoda medencéjét

Továbbra is használhatatlan az uszoda főmedencéje Máriaremetén. Igazságügyi szakértő vizsgálja, hogy mi a gond, több per is folyamatban van az ügyben.

2021. május 17., 17:17

Szerző:

A 2019-es önkormányzati választások előtt átadott, és 7 milliárd forintból megvalósult uszoda versenymedencéjét a járvány kitörése után engedték le. A leeresztés után a medence burkolata hullámzott a csempe alatt lévő víztől, vagyis a medence leürítése után derült fény arra, hogy a burkolat alá víz ment, és megállapították a betontest repedezettségét is.

A polgármester azt írja, mivel súlyos százmilliókba kerül majd az uszoda javítása, korántsem mindegy, hogy a műszaki hiányosságokért kit terhel a felelősség, és azok javítását kinek kell kifizetnie. Az uszodaberuházással kapcsolatban számos jogi eljárás van folyamatban.

„A hiba okának feltárása érdekében szakértők segítségét vettük igénybe, és vizsgálatot indítottunk. A versenymedence problémáit jelen pillanatban közjegyző által kijelölt igazságügyi szakértőként a Budapesti Műszaki Egyetem szakértője vizsgálja.”

A II. kerület polgármestere arra is kitér, hogy a javítások ideje alatt csak korlátozottan használhatja a lakosság az uszodát, mert az uszoda elsődleges célja a vízilabdautánpótlás-nevelés.

„A korábbi önkormányzati vezetés kifejezetten úgy állapodott meg a Magyar Vízilabda Szövetséggel, hogy az uszoda elsősorban a vízilabdautánpótlás-nevelés céljára épül, és csak másodlagosan, a fennmaradó kapacitás erejéig használhatja a lakosság.”

A lakosság kellemetlenségeit enyhítendő ezentúl kedvezményesen vásárolhatók az uszoda belépőjegyei a lakosság számára.

„A II. Kerületi Önkormányzat kezdeményezésére az uszodát fenntartó II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. a nyári nyitvatartás idején hétköznap 20 órától a kerületiek részére ingyenesen látogathatóvá teszi az uszodát, a nem kerületi lakosok részére 990 forintos belépőket biztosít, és a 2020. évében vásárolt uszodai bérletek lejáratát egységesen meghosszabbítja 2021. december 31-ig” – írja Őrsi Gergely.

(Kiemelt képünk: A Gyarmati Dezső Uszoda az átadóünnepség napján a II. kerületi Máriaremetei úton 2019. szeptember 28-án. Fotó: MTI | Szigetváry Zsolt)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.