Pénzt nem, de egy szabadnapot kapnak az önkéntes szavazatszámlálók 2022-ben

Az ellenzéki összefogás húszezer embert szeretne delegálni, az ISZOMM saját bevallása szerint már negyvenezernél tart. 

2021. november 9., 13:39

Szerző:

Öt napja érkezett a hír, miszerint már tízezer ember jelentkezett a 2022-es választásokra szavazatszámlálónak a Húszezren a tiszta választásért 2022-ben névre keresztelt (röviden 20k22) kampány keretében. A kezdeményezés célja, hogy lehetőleg az ország háromezer-kétszáz településének minden szavazókörére jusson legalább két, kormánypártoktól független szavazatszámláló, ehhez pedig további tízezer önkéntesre van szükség. A projekt garantálná, hogy a választás lebonyolításában lehetőleg mindenki megbízzon.

A civilek által indított mozgalom egyébként annak köszönhető, hogy bár 2018-ban az ellenzéki pártoknak összesen tizenötezer-százötven delegáltja jutott alig több mint tízezer bizottságra, az együttműködés és az egyeztetés hiánya miatt az elosztásuk nem sikerült egységesen, így tízből egy szavazókörbe egyáltalán nem került ellenzéki önkéntes. Érdekesség, hogy húszezer főt az elmúlt tíz évben egyetlen párt, még a Fidesz-KDNP sem tudott összegyűjteni, nekik tizennégyezer-ötszázharminchárom önkéntesük dolgozott az előző választásokon. A 2k22 szóvivője, Rusvai-Klemm Csilla szerint azonban kifejezetten biztató, hogy tízezer ember ilyen gyorsan összegyűlt, így az ellenzéki pártok most joggal reménykednek a toborzás sikerességében. Kérdésünkre, hogy a delegáltak számíthatnak-e bármilyen anyagi juttatásra munkájukért cserébe, a szervezet válaszában kifejtette, nincs lehetőség az ilyen jellegű honorálásra, ellenben

minden önkéntest megillet egy fizetett szabadnap a választást követő hétfőn.

Az erre a napra eső bér és járulék megtérítését a munkáltató igényelheti, a jogszabályok értelmében a helyi választási irodától, a szavazást követő öt napon belül.

Felkerestük Tordai Csaba jogászt, a Tiszta Választásokért Alapítvány kurátorát, aki korábban jogi és közigazgatási államtitkárként is tevékenykedett, 2019 óta pedig Karácsony Gergely főpolgármester jogi tanácsadója a budapesti Városházán. Többek között arra voltunk kíváncsiak, a 2022-es választásokra pontosan honnan toborozzák a delegáltakat. A jogász elárulta a 168-nak, a toborzásnak alapvetően három forrása van. Egyfelől a pártok eddig is delegáltak szavazatszámlálókat, akiknek a munkájára 2022-ben is számítanak. Másfelől a közös listát állító pártok a 20k22 projekt keretében alapvetően az interneten és a közösségi médiában – egyelőre organikusan – toboroznak hatpárti, az együttműködés kibővülése esetén hétpárti szavazatszámlálókat. Harmadrészt a projekt együttműködik a civil szavazatszámlálókat már eddig is toborzó Számoljunk Együtt Mozgalommal. Mint mondta:

„Mindez együttesen jó reményt ad arra, hogy a kitűzött cél, a húszezer szavazatszámláló jövő év elejére meglegyen.”

Tordai Csaba az esetleges visszaélésekkel kapcsolatban leszögezte, ezeket leginkább a szavazatszámláló bizottsági tagok felkészültségével és jelenlétével lehet megelőzni. Szerinte „ha minden szavazókörben van két, a kormánypártoktól független, felkészült szavazatszámláló, akkor az önmagában is elrettent a választási visszaélésektől, illetve az erélyes fellépésük a helyszínen meg tudja gátolni a visszaéléseket”. Hozzátette, ezen túlmenően a szavazatszámláló bizottsági tagok élményei és nyilatkozatai az esetleges jogorvoslati eljárásokban is bizonyítékként használhatóak fel, noha reméli, hogy erre nem lesz szükség.

„A jelentkezők számára e-learning tananyagot fejlesztünk a Számoljunk Együtt Mozgalom bevonásával, továbbá terveink között szerepel velük együttműködve személyes képzési és konzultációs lehetőségek szervezése is”

– magyarázta. Hangsúlyozta, a jelentkezőknek egy mobiltelefonos applikációt is a rendelkezésükre bocsátanak majd, ami egyfajta kisokosként funkcionál, emellett lehetővé teszi az incidensek bejelentését, valamint a szavazatok megszámlálása után az alternatív szavazatösszesítési rendszer működését. Arról is puhatolóztunk, a mozgalom mennyi kormánypárti önkéntesre számít 2022-ben, amelyről Tordai Csaba annyit mondott, erről nincs előzetes becslésük, azonban fontosnak tartják, hogy minden jelölő szervezet minél több szavazatszámlálót delegáljon, mivel ez elősegíti a választások tisztaságát, illetve az az iránt érzett választópolgári bizalmat pártállástól függetlenül.

A 2k22 által gyűjtött önkénteseket egyébként csak az összefogás hat ellenzéki pártja delegálhatja a körzetekbe, így arról nem beszélhetünk, hogy valóban a teljes ellenzéket képviselik majd a bizottságokban. Éppen ezért megkérdeztük az összefogásból kimaradt, de saját bevallásuk szerint viszonylag széles országos eléréssel rendelkező pártokat, ők miként járulnak hozzá a korrekt és megbízható bizottságok felállításához. A megkeresésünkre az ISZOMM és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt reagált, a Mi Hazánktól nem érkezett válasz.

Az ISZOMM sajtóosztályától Galba-Deák Ádám kérdésünkre azt felelte, ők már a negyvenezer szavazatszámlálót is összegyűjtötték 2022-re, a toborzást pedig a partnerüknek, a Delphoi Vote Research nevezetű közvéleménykutató cégnek szervezték ki. Mint írták: „A visszaéléseket úgy szeretnénk kiszűrni, ahogy az ellenzéki előválasztásoknál is történt, hogy lefotóztuk a kódolt szavazólapokat a választópolgár igazolványaival együtt”. A jelöltek edukációjára és felkészültségére vonatkozóan hasonló hangvételben tért ki; megtudhattuk, hogy az önkénteseknek „savállósági” teszteken kell majd átmenniük, anyagi juttatás helyett pedig különböző nyereményjátékokon vehetnek majd részt. A Kétfarkú Kutyapárt elnökének, Kovács Gergő válasza alapján először a párt passzivista jelentkező formját kell kitölteni, amelyhez automatikusan jár öt kiló krumpli. Ezután lehet jelezni, hogy az illető szavazóbizottsági tag is szeretne lenni. A jelentkezők jelenleg 1351-en vannak, a párt munkatársai pedig saját bevallásuk szerint épp a napokban szeretnék megkeresni őket, hogy elkérjék tőlük a szükséges adatokat. Azt szintén elárulta, hogy a delegáltak pénzt nem kapnak, online oktatást azonban igen. Mint mondta, „meglepődne, ha a kormánynak nem lennének mindenhol szavazatszámlálói”.

Bár nem csoda, ha sokan némi kétkedéssel fogadják az említett adatokat, az legalább most már biztosnak tűnik, hogy az ISZOMM nem szorul rá további delegáltak jelentkezésére. Ezzel szemben a hatpárti koalíciót képviselni és a 2022-es választás transzparenciáját elősegíteni vágyók a 2k22 mozgalom honlapján jelentkezhetnek önkéntesnek. 

(Kiemelt kép: Számolják a szavazólapokat a szavazatszámláló bizottság tagjai az önkormányzati választáson a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban kialakított 14-es számú szavazóhelyiségben 2019. október 13-án. Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt)