Értesítés nélkül lakoltatták ki a Budapesti Sakkszövetség egykori főtitkárát

Október negyedikén bármilyen hivatalos értesítő nélkül kilakoltatták Száraz Sándort, a Budapesti Sakkszövetség egykori főtitkárát. Ismerőseinek hála, jelenleg van fedél a feje fölött, de ez csak átmeneti megoldás. 

2022. október 5., 11:10

Szerző:

Száraz Sándor 1992-ben lett a Budapesti Sakkszövetség főtitkára, és egészen 1998 tavaszáig töltötte be a tisztséget, amikor hirtelen leváltották. Azóta nagyon puritán életmódot él, idén október negyedikén pedig hirtelen a lakását is elvesztette. A sakkmester telefonon mesélt 168.hu-nak  kilakoltatásának körülményeiről és jelenlegi helyzetéről.

Száraz elmondása szerint már hét-nyolc éve küzd a Kőbányán található lakásáért, amikor a végrehajtó a felhalmozódott adósságok miatt el akarta árverezni azt. Akkor utcajogászok segítettek neki, hogy megtarthassa otthonát, aminek az lett az ára, hogy nyugdíjának egyik felét a bank vonta le, a másikat pedig a végrehajtó. „Pénzem nem volt, de volt fedél a fejem fölött” – tette hozzá a sakkmester. Plusz keresetként többek között sakkot oktatott és cikkeket írt.

A koronavírus járvány előtt a végrehajtó árverést hirdetett Száraz lakására, ami miatt a bank felbontotta a törlesztés lehetőségét. A lakást elárverezték egy ingatlanirodának, viszont kitört a járvány, vele együtt pedig életbe lépett a kilakoltatási moratórium. Elmondása szerint lakásának az elárverezéséről nem kapott hivatalos értesítőt, csak később a jogászoktól tudta meg – köztük azt is, hogy ki nyerte meg az árverést. Azóta viszont lejárt a kilakoltatási moratórium, így október negyedikén már kopogtak Száraz ajtaján, hogy most kilakoltatják. A kilakoltatásról egyszer sem kapott értesítést.

„Odajöttek a lakásomhoz körülbelül húszan – rendőrök, végrehajtók, az új tulajdonos, és kaptam öt percet, hogy elhagyhassam a lakásom.”

– idézte fel a sakkmester kilakoltatásának pillanatát. Két kis csomagot engedélyeztek neki, hogy elvigyen a lakásából, utána pedig az utcákat járta, és ismerősök segítségét kérte.

Jelenleg barátai, ismerősei segítenek neki, aminek köszönhetően átmenetileg van hol laknia. „Rengeteg jóakaró ember van még az országban” – tette hozzá. Elmondta, hogy rengeteg felajánlást, adományt kapott ismerőseinek, jóakaróinak hála, többek között munkalehetőséget is kapott Ausztriában sakkoktatóként. Jelenleg próbálja jogászokkal menteni a menthetőt, de ehhez még kell számára segítség.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.