Szanyi Tibor a Kádár János tervvel akarja megnyerni a választásokat

Az ISZOMM vezetője szerint elsöprő sikere van az elnevezésnek a párton belül. 

2021. augusztus 30., 21:24

Szerző:

Szanyi Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt. Az interjúban elmondta, hogy egy olyan mélyen szociális érzékenységű programot, mint az övék másról nem lehetett elnevezni, csak Kádár Jánosról. Úgy fogalmazott, hogy itt az ideje rendbe tenni a történelmet is. Az MSZP volt politikusa szerint a Kádár-korszakban az emberek nem csak egyről a kettőre, hanem akár egyről a háromra is jutottak. 

Szanyi Tibor az interjúban azt is kifejtette, hogy a mai magyar politika nagyágyúi sehol sem lennének, ha Kádár János nem igazgatta volna az országot. Amikor Rónai Egon felhívta Szanyi figyelmét arra, hogy a Kádár-korszak egy tömeggyilkossággal és egy gazdasági összeomlással ért véget, az ISZOMM vezetője Szent Istvánnal vont párhuzamot. Elmondta, hogy az államalapító király negyven éven keresztül irtotta a magyarokat. 

A politikus hozzátette, hogy ő nem akar hasonlítgatni, de az emberekben él a Kádár-kor iránti nosztalgia. Kifejtette, hogyha a rendszerváltás előtti időszak mérlege összeségében pozitív, különben nem élne nosztalgia az emberekben Kádár diktatúrája iránt. Szanyi azt állította a beszélgetés során, hogy ők ennek ellenére egy modern szocializmusban gondolkodnak és a Kádár-terv ezt jeleníti meg.

Szanyi Tibor szerint pártja bázisát a Kádár-korszak iránt nosztalgiával bírók unokái képzik. Szanyi Tibor véleménye szerint az ő pártja igazi baloldali a többi szervezettel szemben, mert csak az ISZOMM rendelkezik igazi rendszerkritikával. Az interjúban többek között azért is bírálta például a Jobbikot, mert az megszavazta a kormány által alkotott pedofilellenes törvénycsomagot. 

(Kiemelt kép: Szanyi Tibor a 2007-2013 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. május 2-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)