Szanyi kapitány megint kavar: teljes mellszélességgel kiállt az MSZP-ből kizárt hódmezővásárhelyi ellen-polgármesterjelölt mellett

Folytatódik a sok hűhó Lázár János városának irányításáért című szappanopera: a kizárt szocialista védelmére kelő másik MSZP-s botrányhős is megütheti a bokáját, ha egyszer valaki figyelembe veszi a párt alapszabályát. Szanyi nem aggódik, közölte, erkölcsi megfontolásból nyilatkozott.

2018. február 7., 19:49

Szerző:

Ismét botrányba keveredett az MSZP fenegyereke: Szanyi Tibor ezúttal Hernádi Gyula mellé állt oda és kérdőjelezte meg a hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt esetében folyamatban lévő kizárást és a helyi pártdöntést nyilvánosan.

Történt ugyanis, hogy – amint arról a helyi promenad.hu beszámolt – a Hódmezővásárhelyen kampányoló, nemrégiben helyi MSZP-alapszervezeti döntéssel kizárt Hernádi interjút adott a városi rádiónak. (Külön érdekessége a beszámolónak, hogy a cikk alján (X) látható, ami azt jelzi, hogy fizetett tartalomról, azaz hirdetésről van szó.) A cikk szerint  beszélgetés közben csörgött a Rádió7 telefonja és Szanyi Tibor volt a vonal a vonal végén, aki – micsoda véletlenek vannak – Strasbourgban éppen hallgatta a helyi rádió műsorát. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője pedig – akit hosszú évek óta barátság fűz a polgármesterjelölthöz – kijelentette:

büszke Hernádi Gyulára, szerinte kiváló polgármestere lenne Hódmezővásárhelynek és szerinte nincs is kizárva az MSZP-ből.

Hernádi Gyula élvezi szanyi Tibor támogatását

Szanyi felháborítónak nevezte, hogy a helyi MSZP-szervezet nem Hernádi mellé, hanem a Jobbik – és valamennyi más ellenzéki párt – támogatásával, függetlenként induló jelölt mellé állt. Azt is kijelentette, hogy nem emelkedett még jogerőre Hernádi kizárása, így maga Szanyi mindenütt kiáll amellett, hogy egy olyan kitűnő baloldali zászlóvivővel, mint Hernádival ne fordulhasson elő olyan igazságtalanság, amit a hódmezővásárhelyi alapszervezetben kifundáltak. Ezután támogatásáról biztosította Hernádit, aki azonban az MSZP-ben – a korábbi közlés szerint – döntésre jogosult helyi alapszervezet határozatával szemben indult el az időközi megmérettetésen a szocialisták által is támogatott Márki-Zay Péterrel szemben.

Hogy mégis milyen szabályok vonatkoznak akkor most Hernádira? Az MSZP – a párt kongresszusának 2016. június 25-i döntése nyomán érvényes) alapszabályának 4. paragrafusa előírja, hogy a párt tagja az lehet, aki elfogadja a párt programját, s aki tagságának nincs törvényi vagy alapszabályi akadálya. Márpedig az alapszabályban szerepel az is, hogy a párttag kötelessége (6. paragrafus), hogy hajtsa végre a párt szervezeti és testületei által hozott döntéseket. „Azokkal szemben – ha nem ért egyet – csak az alapszabály adta keretek között léphet fel. Kisebbségben maradt véleményét a nyilvánosság előtt kizárólag kisebbségi véleményként képviselheti" – áll az ukázban.

Az alapszabály a párttag tagsági követelményeként írja elő azt is, hogy valaki részt vegyen a párt választási kampányában, segítse a párt képviselőjelöltjeit. Külön alapszabályi előírás, hogy a párttag „ne támogasson olyan politikai törekvéseket, amelyek a párt céljaival, programjával és szervezetei, képviselőcsoportjai, testületei által elfogadott állásfoglalásokkal összeegyeztethetetlenek". Márpedig az MSZP hódmezővásárhelyi szervezete arra hivatkozott Hernádi kizárását indokolva: a testület korábban már határozatot hozott arról, hogy az időközi polgármester-választáson Márki-Zay Pétert támogatják, saját jelöltet pedig nem állítanak.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Az alapszabály márpedig úgy szól: a párttag kötelessége, hogy „az országgyűlési képviselői, önkormányzati, polgármesteri vagy bármely más olyan jelölés vagy választás során, ahol a párt önállóan vagy választási együttműködésben elöltet állít, támogat, e jelölttel szemben önkényesen más párt, társadalmi szervezet jelöltjeként vagy független jelöltként nem indul."

Mindezek alapján az MSZP hódmezővásárhelyi szervezete etikai eljárásban kezdeményezte is Hernádi Gyula kizárását, aki az alapszabály értelmében már az eljárás folyamata, így a kizáró döntés jogerőre emelkedése idején sem minősülhet az MSZP politikusának, avagy jelöltjének az időközi választáson.

Sőt, az MSZP alapszabályának 7-es paragrafusa rendelkezik a fegyelmi büntetésként kiszabott kizárás eseteinek szabályozottságáról is. Eszerint: „A helyi szervezet 30 napos felmondási idővel köteles a párttagság felmondásáról határozatot hozni és a tagsági jogviszony megszűnésekor a tag adatainak a nyilvántartásból való törléséről gondoskodni", ha a tag: (...) d) az országgyűlési képviselői, önkormányzati, polgármesteri vagy bármely más olyan jelölés vagy választás során, ahol a párt önállóan vagy választási együttműködésben jelöltet állít, támogat, e jelölttel szemben önkényesen más párt, társadalmi szervezet jelöltjeként vagy független jelölként elindul, illetőleg ezt a szándékát nyilvánosan bejelenti."

Mindez tehát lényegében megpecsételi Hernádi sorsát, aki ettől nem is omlott össze: független baloldali jelöltként jellemezte magát, s azt tűzte ki célul, hogy bebizonyítja: igenis létezik baloldali közösség Hódmezővásárhelyen. ezek szerint tehát az MSZP nélkül.

Csakhogy a párt alapszabályát böngészve arra is rábukkantunk: mostani megszólalásával maga Szanyi is bajba kerülhet, hiszen ezzel a nyilvános szerepléssel az alapszabályba ütköző etikai vétséget követhetett el. Ez a tényállás vonatkozik ugyanis arra, aki „a választások alatt a pártszervezetek országos vagy helyi választási stratégiai, taktikai döntéseivel ellentétesen cselekszik, különösen, ha a párt jelöltjét nyilvánosan támadja, önkényesen ellenjelöltet indít vagy támogat, a párt választási érdekeit sértő publikációt, nyilatkozatot ad közre".

Fotó: MTI-archív/Földi Imre

Az e vétségét magával vonó etikai eljárást bárki kezdeményezheti pártjában, ezután pedig az országos elnökség – kétharmados döntéssel – határozhat arról, hogy aki ellen etikai vagy fegyelmi eljárást kezdeményez, annak párttagságát azonnali hatállyal felfüggeszti. 

A 168 Óra is elérte Strasbourgban Szanyi Tibort, aki mindössze annyit kívánt az ügyben nyilatkozni: nem a párt alapszabályának betűje, hanem a szellemisége alapján nyilatkozott, hiszen utóbbi világos abban, hogy a szélsőjobboldallal nincs semmiféle alku.

Miközben az ellenzéki oldal ilyen kellemesen tölti a február 25-i időközi polgármester-választás előtti heteket, a Fidesznek – úgy tűnik – kifejezetten fontossá vált ez az erőpróba. Noha a tét látszólag nem nagy számukra, Orbán Viktor parlamenti dolgozószobájából fenyegette meg a kormányzati támogatások és fejlesztések leállításával a hódmezővásárhelyieket, hiszen a következő Facebook-bejegyzést tette közzé: