Honvédelmi miniszter: a teljes magyar nemzet a NATO mellett áll

Székesfehérváron, a NATO ünnepségén mondta ez el Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

2023. március 31., 15:41

Szerző:

Nemcsak a magyar kormány, hanem a teljes nemzet a NATO mögött áll, mert rendkívül fontos garanciája a biztonságunknak - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Székesfehérváron, a NATO Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) kezdeti műveleti képesség elérése alkalmából szervezett ünnepségén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: egy felmérés szerint a NATO támogatottsága a magyarok körében hét százalékkal magasabb, mint a szövetséges országok átlaga.

A tárcavezető beszédében emlékeztetett arra, hogy Magyarország több mint húsz éve a NATO tagja, és lépésről lépésre építette fel jelenlétét a szövetségben.

A biztonsági helyzet Európában alapvetően megváltozott, jelentősen romlott az ukrajnai orosz agresszió következtében. Ez megváltoztatta a NATO-t is, egy adaptációs folyamat megy végre, és ennek része a többnemzeti hadosztály-parancsnokság létrehozása, amely 2019-ben kezdődött meg - mondta a miniszter.

(Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a véderő-, katonai és légügyi attasék éves értekezletln a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) központjában Budapesten 2022. június 27-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.