A világhírű zenész elmondta, miért nem vette át a Józsefváros díszpolgára címet

A 2022-es választásokhoz van köze. 

2021. november 11., 16:27

Szerző:

A világhírű zenész Szakcsi Lakatos Béla nem vette át a Józsefváros Díszpolgára címet. Az idén 78 éves Kossuth-díjas jazz-zongorista, zeneszerző az elismerést a „rendkívül kiélezett” politikai helyzetre hivatkozva utasította vissza – írja a kerület lapja. 
 
Szakcsi Lakatos azt is elmondta, hogy a 2022-es országgyűlési választások után, ha újra neki ítélik, a díjat el fogja fogadni. 
„Én a politikán felül, vagy inkább kívül állok, és nem akarok a választás előtt semmibe se belekeveredni se a kormány, sem az ellenzék oldalán”

– fogalmazott a művész. 

Szakcsi Lakatos szerint már most nagyon durva kampány folyik a közelgő választások miatt. Véleménye szerint ez csak fokozódni fog a voksolás közeledtével. A zeneszerző szerint, ha a választások előtt közvetlen elfogadja a díszpolgári címet, akkor azt a látszatott kelthetné, hogy hagyja a nevét politikai célokra felhasználni. Ezt mindenképp elszeretné kerülni. 

„A politika ilyen. Tudom, hogy milyenek a politikusok, én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy lássam, hogy ez hogy működik” 

– tette hozzá Szakcsi Lakatos Béla. 

(Kiemelt kép: Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze zongorázik a nyolcadik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó záróeseményén Nagymaroson 2021. július 1-jén. Magyarország július 1-jével veszi át egy évre a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét Lengyelországtól. Fotó: Mohai Balázs/MTI)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.