Szaharai por hullik ránk

Sáros eső esik szerdán.

2022. március 15., 19:18

Szerző:

Csapadékos időjárás várható az elkövetkezendő napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján. A szerdai csapadéktömbbel együtt szaharai por is érkezik hozzánk, így több helyen sáros eső is kialakulhat szerdára virradóra.  A legtöbb eső a keleti, északkeleti tájakon várható, ahol szerda estig jelentősebbnek mondható, több helyen 10 millimétert elérő mennyiség is lehullhat. A csapadékot adó felhőkbe azonban  jó adag szaharai por keveredhet sáros esőt hozva létre ezzel.

Szerdán napközben egyre nagyobb területen vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de határozott felhőzet-csökkenés csak a késő délutáni, esti óráktól valószínű. A délies szelet reggelig helyenként a Dunántúlon kísérhetik erős lökések.

Szerdán az egyre nagyobb területen északiasra forduló szelet erős, néhol viharos lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +7 fok között valószínű, fagy az északkeleti megyékben lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 7 és 17 fok között valószínű, délnyugat felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre. Az északkeleti országrész tartósabban csapadékos részein mindössze 5 fok körül alakul a csúcsérték.

(Kiemelt kép: Járókelők az esőben a XII. kerületi Csaba utcában. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.