Becsületsértési pert nyert Szabó Tímea

Próbára bocsátják a két kormánypárti propagandistát.

2022. február 3., 08:07

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék jogerősen is bűnösnek mondta ki Szikszai Pétert, a Hír TV korábbi igazgatóját és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét becsületsértés vádjában. Büntetésük egy év próbára bocsátás – írja Facebook-oldalán Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

A bíróság már tavaly júniusban is hasonló döntést hozott, azaz egy év próbára bocsátást szabott ki az újságírókra, írja a Telex.

A Zummer Fülöp néven a Magyar Nemzetben megjelenő A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése című cikk megjelenése után Szabó Tímea egyből feljelentést tett, ugyanis szerinte az írás becsületsértő, és „a legsötétebb náci időket idéző” anyag volt. A bíróság osztotta Szabó véleményét: szerintük is olyan időket idéz, amiket az emberiség egyszer már átélt, és ami a 20. század és talán az egész történelem legsötétebb korszaka volt.

Szikszai és Toót-Holló azzal érveltek a tárgyaláson, hogy az írás egy szatíra. Azonban a szatíra egy szórakoztató, vidám hangvételű műfaj, így ez nem értelmezhető a cikk esetében. Szabó erről úgy vélekedett, „a Magyar Nemzet és társai szerint tehát ha valakit baktériumhoz vagy kullancshoz hasonlítanak, ahogy ezt a nácik anno tették a zsidókkal, az egy "vidám hangvételű" írás.” Az írást egyébként már júniusban törölnie kellett a lapnak.

(Kiemelt kép: Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.