Szabálytalanságot talált az Emmi az egyik iskolában, 160 felvételiző diák lehet érintett

A magyar írásbeli vizsgánál talált jelentős szabálytalanságot a minisztérium.

2022. január 22., 14:58

Szerző:

Egy intézményben jelentős szabálytalanságot találtak, itt a magyar feladatlapokat idő előtt felbontották, ami alkalmat biztosíthatott a visszaélésre, így az adott vizsgahelyszínen a magyar írásbeli vizsgát az érintett mintegy 160 tanulónak a pótidőpontban kell megírnia – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

Szombaton írta meg a középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező mintegy 73.000 tanuló. A vizsgák az előző évben már bevált járványügyi előírások betartása mellett rendben zajlottak. A vizsgák szabályszerű lebonyolítását a vizsgahelyszínek mintegy 20 %-ánál ellenőrizte a fenntartó vagy a Kormányhivatal – tette hozzá az Emmi.

A hvg úgy értesült az esetről, hogy szombaton nagyjából háromnegyed 10 kor kéttucatnyi kormányhivatalnok ment ki a budapesti Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz, ahol a jelenlévő diákokkal közölték, hogy nem írhatják meg a magyar nyelv felvételit, legfeljebb csak a matematikát, vagy dönthetnek úgy, hogy jövő hét csütörtökön írják majd meg mindkettőt. Végül ez utóbbi mellett döntöttek.

A portál úgy tudja, hogy az ellenőrök azért fújták le a felvételit, mert a gimnázium egyik termében felügyelő tanár 10 óra előtt pár perccel nyitotta ki a vizsgakérdéseket tartalmazó borítékot. Az egyik szülő úgy kommentálta az esetet, hogy azért bántak az ellenőrök ilyen szigorúan a Kürttel, mert nem állami, hanem alapítványi iskola.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: MTI/Komka Péter)