Svájci vélemény: a magyarok elsikkasztották a pénzünket

Felmerült a gyanú, hogy Magyarországon 230 ezer svájci frankot elsikkasztottak egy svájci támogatással megvalósuló idegenforgalmi fejlesztés során – írja a Tages-Anzeiger .

2015. május 28., 05:25

A berni kormány 13 közép- és kelet-európai államban, összesen 1,3 milliárd frankkal segíti egyebek közt az infrastruktúra kiépítését, a gazdaság fellendítését, valamint a környezetvédelmet, de most először vetődött fel az ellenőrzés során, hogy visszaélés történt.

Egészen pontosan arról van szó, hogy Észak-Magyarországon egy turisztikai projekt keretében átszámítva majdnem 70 millió forintot fizettek egy olyan számítógépes programért, amelyet ingyen is meg lehetett volna szerezni.

A svájci fejlesztési és együttműködési tárca kérésére az illetékes magyar felügyeleti hatóság most átfogó pénzügyi revíziót tart, annál is inkább, mivel a magyar partner előre megfinanszírozta az ügyletet.

Svájc viszont most további rendelkezésig leállította neki az ellenérték átutalását. Az egész beruházás értéke egyébként 1,3 millió frank, ebből idáig 76 ezer frankot fizettek ki.

(Forrás: Szelestey Lajos)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.