Súlyos büntetésre számíthat, aki eltüzeli a karácsonyi csomagolópapírt

A fényes csomagolópapír, az ajándéktasakok és a festett kartondobozok nem használhatók fel fűtésre.

2023. december 23., 16:40

Szerző:

Karácsonykor rengeteg szemét keletkezik a háztartásokban: csomagolóanyagok, ajándékszatyrok, zacskók. Kézenfekvő lehet ezektől a kályhában, kazánban megszabadulni, azonban ez nagyon nem ajánlott. Magyarországon szeméttel fűteni tilos, akár 300 ezer forintos bírság is járhat érte, és a szabály alól a színes csomagolópapírok, ajándékzacskók sem kivételek – írta a Pénzcentrum. A cikkben megemlítik a katasztrófavédelem figyelmeztetését is, miszerint a kiszolgált karácsonyfa sem a kazánba, kályhába való.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője megerősítette, hogy fűtés céljából sem lehet elégetni akármit. Kizárólag kezeletlen fahulladékkal szabad fűteni, a begyújtáshoz pedig fekete-fehér papírt lehet használni.

A fényes csomagolópapír, festett kartondoboz és a többi, karácsonykor keletkező hulladékot sem szabad kályhában vagy kazánban elégetni.

Ennek oka, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, amelyek lerakódnak az ember ruházatán, a bőrön, a tüdőben, komoly megbetegedésekhez vezethetnek. A légkörbe jutva nemcsak a saját magunkat és családunkat, hanem az egész lakókörnyezetünket veszélyeztetjük, sőt még a kazánt, kályhát, kandallót és a kéményt is tönkretesszük vele – közölte a szóvivő.

Mint mondta, ha valaki csak két hétig szeméttel fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményében ezalatt, mintha fél évig száraz fával fűtött volna. Ráadásul a kémény belső falára lerakódott, egyre vastagodó korom és kátrányréteg az egyik befűtés alkalmával meggyulladhat, ezt nevezik a tűzoltók kéménytűznek. Évente átlagosan nyolcszáz és ezer közé tehető a kéménytüzek száma, minden hetedik lakástűz a kéményben alakul ki. 

(Képünk illusztráció / Pexels)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.