Stumpf István a BME-nél is belengette az alapítványi modellváltás lehetőségét

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem valószínűleg hosszú távon is állami fenntartású maradna, de „hogy mi lesz a művészeti egyetemekkel, azt meglátjuk” – mondta Stumpf. 

2021. május 3., 12:44

Szerző:

A felsőoktatás kiszervezéséért felelős kormánybiztos szerint az állami fenntartásban maradt egyetemeknek végig kell gondolniuk, számukra okoz-e hátrányt, hogy nem kerültek alapítványi fenntartásba.

A még állami fenntartásban lévő egyetemekről Stumpf úgy nyilatkozott, hogy habár az ELTE a „mamut kiterjedésével nem olyan egyszerűen alakítható át”, a Műegyetem részére viszont az alapítványi modell „sokkal adekvátabb”, mint néhány tudományegyetem számára, de „majd eldöntik, akarnak-e a jövőben csatlakozni”. Stumpf István úgy értékeli, heroikus munkát végeztek a kollégái annak a több mint egy tucat törvény előkészítésével, aminek a múlt heti megszavazásával több mint 10 egyetem került vagyonkezelő alapítványok tulajdonába. Ezzel már 21 intézmény van alapítványi fenntartásban, de úgy látszik, Stumpf itt nem állna meg, a Magyar Nemzetnek most azt mondta, szerinte a Műegyetemnél ez a modellváltó struktúra sokkal megfelelőbb, mint néhány tudományegyetem számára, de majd eldöntik, akarnak-e a jövőben csatlakozni.

Már csaz az ELTE, a BME, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia maradt állami fenntartású egyetem. Ezek közül az ELTE-ről azt mondta „a maga gyakorlóiskoláival, számtalan karával, mamut kiterjedésével nem olyan egyszerűen alakítható át”. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem valószínűleg hosszú távon is állami fenntartású maradna, de „hogy mi lesz a művészeti egyetemekkel, azt meglátjuk”.

Stumpf elismerte, hogy ő lesz az újonnan alakuló Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumi elnöke, szeretnék megpályázni a szőlész-borász képzés csúcsát. Egyébként nem ő az egyetlen kormányzati szereplő, aki bekerül az egyetemeket irányító kuratóriumokba, szinte mindenhova jutott egy miniszter, államtitkár vagy kormánybiztos. Arra, hogy a modellváltást kétharmados többséghez kötötték, Stumpf most azt mondta: „Ha minden kormányváltásnál összevissza lehetne rángatni az egészségügyet, benne a klinikák kapacitását vagy az egyetemek szerkezetét, akkor ott állnánk, ahol a part szakad. Nem lehetne hosszú távra tervezni, az intézmények nem tudnának 15–20 éves szerződések keretében gondolkodni.” 

(Kiemelt kép: Stumpf István Fotó: Merész Márton)