Stratégiai vállalattá nyilvánították az egyetemeket és a kiadókat is

Jelentést kell tenniük a kormány felé, ha kötvényt bocsátanak ki, vagy ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, átalakulásról, szétválásról döntenek.

2021. április 22., 09:54

Szerző:

Idén június vége helyett december végéig kell a stratégiai társaságoknak jelentést tenniük a kormány felé, ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, kötvényt bocsátana ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenének – írja az mfor.hu.

A portál szerint ezzel az intézkedéssel azt kívánja megakadályozni a kormányzat, hogy „illetéktelen” kezekbe, illetve befolyás alá kerüljenek a stratégiai társaságok. Ezzel együtt kibővül a jogszabályi rész, hogy mi számít államérdeknek: a továbbiakban „a nemzetgazdasági szempontból alapvető gazdaságstratégiai érdekkel összefüggő közérdek” is annak számít. Eddig csak az szerepelt az idevágó törvényben, hogy „az ágazati európai uniós és nemzeti jog által nem szabályozott, a hálózatok és berendezések biztonságára és működőképességére, valamint az ellátás folyamatosságára vonatkozó közérdek” az államérdek.

A stratégiai társaságok köre kibővül a felsőoktatási intézményekkel, vagyis rájuk is vonatkozik a továbbiakban a belső döntéseik jelentési kötelezettsége a kormány illetékes minisztere felé. Ezzel az mfor szerint vélhetően még szorosabb kontroll alá vonják az egyetemeket, főiskolákat. A kommunikáció ugyan eddig is szerepelt a listán, azonban annak csak a távközlési része, most viszont a kiadói tevékenységet, a film, videó, televízióműsor gyártását, hangfelvétel kiadását, műsorösszeállítást, műsorszolgáltatást is ide sorolják. Magyarul a hazai sajtópiacon működő kiadókat is besorolják a stratégiai cégek közé, amelyekre a fenti megkötések – például a jelentési kötelezettség a cégen belüli változásokról – ugyanúgy vonatkoznak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Tiltakozók az SZFE Vas utcai épületén, 2020. október 16-án. Fotó: 168.hu | Merész Márton)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.