Stop Orbán: „Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most már Európa egysége a tét”

2018. november 6., 11:33

Szerző:

Guy Verhofstadt útjára indította a Stop Orbán! kampányt, amely a magyar miniszterelnök saját eszközeivel vág vissza az Európai Parlament (EP) liberális képviselőcsoportjának vezetőjét is célponttá tevő gyűlölet-hadjáratnak. 

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) végleg megelégelte az Orbán-kormány és a Fidesz közpénzből finanszírozott médiakampányait, amelyek az EU értékeit támadják, ezért most egy Orbán Viktornak és a Fidesznek szóló különleges üzenettel válaszol, ami egy teherautóra szerelt hirdetőtáblán cirkál mától Brüsszelben. 

A teherautóra szerelt plakát egyik oldalán angol, másik oldalán magyar nyelvű üzenettel teszi világossá, miért is veszélyt Orbán Viktor Európára.

A teherautó ma délelőtt indul a brüsszeli Luxembourg térről (ez az Európai Parlament brüsszeli épületének főbejáratához közeli tér – a szerk.), elmegy az Európai Néppárt székházához, a magyar nagykövetséghez, de útvonala érinti az Európai Tanács és az Európai Bizottság épületét is.

Guy Verhofstadt útjára indította a Stop Orbán kampányt
Fotó: ALDEgroup2018

A kampányt elsősorban az Európai Néppárt (EPP) szerdán kezdődő kongresszusára időzítették, ám az Helsinkiben lesz, így egy nappal a kezdés előtt próbálják szembesíteni az EPP vezetőit azzal, hogy Orbán védelme az európai értékek kárára történhet csupán.

Az ALDE közölte: Orbán Viktor az EU adófizetőinek pénzeit használja az EU-val szembeni hangulatkeltésre, sőt ebből építi korrupt illiberális államát. De az EU tagsága nemcsak a pénzről szól; Európa egy értékközösség.

Orbán és a Fidesz-kormány xenofób, antiszemita és Brüsszelellenes propagandája ellentétes a mi és az Európai Néppárt (EPP) értékeivel.

Azt is írták: arra kívánták felhívni a figyelmet erőteljes üzenetükkel, hogy minden tagállamnak tiszteletben kell tartania a jogállamiságot, az ellenzék demokratikus jogait, a hatalomgyakorlást ellenőrző fékek és ellensúlyok rendszerét, valamint az átlátható pénzügyek demokratikus alapelveit.

A közlemény azt is megjegyzi: abszolút botrány, hogy a Közép-Európai Egyetem az első olyan egyetem, amely a második világháború óta egy európai országból való távozásra kényszerül. Felidézték továbbá, hogy rengeteg sajtóhír szólt arról, Orbán és társai milyen módon és mértékben használják fel az európai pénzügyi alapokat saját gazdagodásukra. Az OLAF és az Európai Bizottság számos vizsgálatot folytat, és valószínűbb, hogy még többet elindítanak – jelezték.

Ezt meg kell állítani. Az európai pénzügyi alapokat nem szabad felhasználni az illiberális autokráciák építésére – emelték ki, idézve egyúttal Guy Verhofstadt szavait arról, hogy melyek az uniós liberális párt céljai a jövő évi európai parlamenti választásokon, s miként kívánják a szavazatok útján megállítani a szélsőjobboldalra tolódó, az emberek jogait korlátozni kívánó populistákat. A frakciócsoport elnöke azt is mondta, nemcsak Brüsszelben cirkál majd a kisbusz: „együtt a liberális magyar pártunkkal, a Momentummal megmutatjuk a magyar állampolgároknak, hogy mi történik az országukban. Ezért a teherautót elküldjük Magyarországra, hogy ott is értesüljenek az értékkampányunkról.

Itt az ideje, hogy az Európa-pártiak átvegyék a vezetést, a magyarok és az európaiak jobban érdemelnek Orbánnál".

Verhofstadt sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy teljesen világos, hogy ma Orbán Viktor olyan politikus, aki Európa, s az Európai Unió értékeivel szemben politizál. A liberális vezető a jogállamiság elleni lépésekről és a magyar kormányfőhöz köthető korrupciós ügyekről beszélt, de kitért a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyére is.

„Számos alkalommal figyelmeztettük Orbán Viktor miatt az Európai Néppártot, de nem történt semmi. Itt az idő a cselekvésre, most szembesítjük a néppárti vezetőket azzal, hogy mi a tét."

Az ALDE-frakció elnöke azt is elmondta, a magyar embereknek is üzennek, ezért nemcsak Brüsszelben, hanem Budapesten is cirkál majd az autó (már amennyiben találnak erre vállalkozót, hiszen a sajtótájékoztatón az is kiderült: Magyarországon egyelőre egyetlen hirdetési cég sem vállalta az óriásplakát terjesztését, félve valamiféle következménytől – a szerk.).

Verhofstadt kérdésre arról is beszélt, hogy a magyar emberek valóban megválasztották Orbán Viktort, ám a parlamenti többség nem arányos a társadalmi többséggel, ráadásul Orbán és pártja arra biztosan nem kapott felhatalmazást, hogy visszaéljen a hatalomgyakorlás eszközeivel, s lerombolja a liberális demokráciát.

Lényegre törő az üzenet – magyarul és angolul is
Fotó: ALDEgroup2018

Verhofstadt egyébként a lapunknak adott interjúban már világossá tette, mit kellene szerinte tennie a Néppártnak: 

– Az EPP egésze még nem változtatta meg a róla kialakított álláspontját, de egyre több olyan hang hallatszik odabentről, hogy ki kell lökni Orbánt a soraikból. Úgy gondolom, ez lesz az egyetlen felelősségteljes álláspont az EPP-ben. Mégis mi lehetne a közös bennük és abban az emberben, aki ma már nem keresztény és nem is demokrata?

– És mit kellene tennie az Európa Néppártnak?

– Elhatárolódni Orbántól, és oda küldeni, ahova tartozik: a politika trágyadombjára, az új, populista barátaival együtt.

Most arra is rá kívánja ébreszteni az uniós kereszténydemokratákat, hogy Orbán mit veszélyeztet. Az óriásplakát szövege angolul is világos:

Guy Verhofstadt ezzel a látvánnyal köszönti Orbánt és a Néppárt vezetőit

Mindez magyarul azt jelenti, „Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most már Európát akarja szétrombolni" – az ALDE elkészítette a plakátot magyar nyelven is, hiszen

a teherautó a tervek szerint Magyarországra is eljön, s Budapesten is feltűnik majd az európai anti-Orbán plakát. Ez:

 

Guy Verhofstadt egyébként interjút is adott az európai Parlament televíziós adásának a flashmob után, ahol tételesen elmondta, milyen kifogásai vannak Orbán viktor kormányzása kapcsán. A jogállami normákhoz az ALDE-frakcióelnök szerint azért kell, hogy az egész Európai Unió ragaszkodjon, mert a közösség nagyban finanszírozza például Magyarország gazdasági gyarapodását. Hosszan beszélt a Magyarországon tapasztalható, mára rendszerszintűvé vált korrupcióról, amely egyértelműen a hatalmon lévők gazdagodását eredményezi – legfőképpen uniós forrásból.

Verhofstadt szerint azzal, hogy Orbán a liberális demokrácia ellen szólal fel, azt támadja, s egyfajta illiberális demokráciát erőltet, valójában a legalapvetőbb demokratikus értéket, az egyenlőséget tagadja meg. „Az illiberális demokrácia, ahogyan ő érti, a többség demokráciája, egyfajta uralom" – mondta Verhofstadt, kiemelve, az uniós alapértékek éppen ezzel szemben határozzák meg a közösséget. A frakcióvezető arról is beszélt, az EU egy közösség, amely értékek és egy bizonyos szellemiség alapján jött létre, ezt azonban Orbán és a hozzá hasonló lengyel és főként olasz populisták, mint Matteo Salvini – igenis veszélyeztetik.

Verhofstadt, aki egyébként az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója is, az idevágó kérdésre kiemelte: senki sem akarja, hogy Magyarország elhagyja a közösséget, csakis azt szeretnék, hogy a közösség együtt, egyben legyen sikerek. Miután azonban az Európai Unió nemcsak egy gazdasági szövetség, ez az együttműködés a demokratikus normák közös elfogadásán is alapszik. A frakcióelnök buzdított a jövő májusi európai parlamenti választásokon való részvételre, hiszen szerinte is alapjában határozza majd meg Európa jövőjét az, hogy mi történik az uniós intézményrendszerrel a voksolás eredményének következtében.