Spiegel: Orbán Viktornak tele van a nadrágja

Orbán Viktor fél, hogy a magyarok inkább az unióban maradnának. A Spiegel véleménycikkben kritizálja a miniszterelnököt.

2021. július 28., 08:02

Szerző:

A Spiegel című német hetilapban Nikolaus Blome újságíró véleménye jelent meg a magyar miniszterelnökről vasárnap. Többek között azt írta benne: gúnyolják a magyar és a lengyel néptribunusok az Európai Uniót, ám a népük mégsem szólalhat meg. Hiba volt az EU keleti bővítése? – tette fel a kérdést. Hozzátette 1999-ben Romano Prodi elnök még úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság a kontinens kormányzója akar lenni. A tagállamok pedig azzal bízták meg a bizottságot, hogy a több mint egy tucat kelet-európai ország felvételével újraegyesíti Európát.

Günter Verheugen bővítési biztos pedig annyira jelentős politikusnak számított, hogy megszakították a tévéműsort, amikor megérkezett Szlovéniába. Valamennyi kelet-európai állam csatlakozni akart az Európai Unióhoz, amely akkoriban istennel egyenlő hatalommal bírt. Manapság viszont az EU az ördögöt testesíti meg – fogalmaz a német újságíró.

Günter Verheugen „nagy durranása” mára „nagy baromsággá” vált, és „átkozott hibává” a keleti terjeszkedés, és az a felfogás, hogy Európa valamennyi részének az unió tagjának kell lennie – jegyezte meg Nikolaus Blome. A keleti blokk felvételének akkoriban földrajzi vagy politikai okai voltak. Az egyiket a megváltoztathatatlan történelem magyarázza, a másikat mindig újraformálhatja a jelen. A kelet-európai felvételben az uniós miniszterelnökök is szilárdul hittek. „Létezhet olyan német kancellár, aki az uniós keleti bővítés esetén Lengyelországot kihagyja? Gerhard Schröder egykori kancellár és elődje, Helmut Kohl is lehetetlennek tartotta mindezt, ami miatt egyiküket sem kell hibáztatni.”

Rengeteg idő és energia lenne felsorolni mindazon intézkedéseket és szankciókat, amelyeket az Európai Unió jelenleg is foganatosít Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A cikk írója szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jarosław Kaczyński lengyel vezető inkább csak nevetnek azon, hogy megsértik az unió alapelveit. Azon is hiábavaló már elmélkedni, mi lenne, ha az Európai Unió nem adna évente nettó 20 milliárd eurót Varsónak és Budapestnek.

Az viszont bizonyos, hogy a demokratikusan megválasztott kormányok alapjaiban változtatták meg a demokratikus intézményeket mindkét országban, olyannyira, hogy se Magyarországot, se Lengyelországot nem vennék fel jelenleg az unióba. Akár a lengyelországi nacionalista katolicizmus, akár a magyarországi etnikai populizmus, mindkét hatalom aláássa az állampolgári jogokat, és egyiknek sincs helye az Európai Unióban. Jelenleg se Magyarország, se Lengyelország nem tartja magát az unió alapelveihez, és nem biztosítja a független igazságszolgáltatást – állítja a Spiegel újságírója, Nikolaus Blome.

„Amikor néhány hete Orbán Viktornak hirdetése jelent meg a Bildben, amelyben az uniós alapelvekkel szemben dühöngött, úgy éreztem, megőrült. Még tőle is szokatlan gyűlöletorgazmust bocsátott az Európai Bizottságra és az Európai Parlamentre, amelyek szerinte a Nyugat bukásáért felelősek. Orbán Viktor narratívája szerint az ő illiberális demokráciája Dávidként harcol a vele szemben Góliátként fellépő hanyatló Nyugat ellen. Manapság viszont már úgy gondolom, Orbán nem őrült meg, hanem csak fél. Lengyel társához hasonlóan a népakarat letéteményesének érzi magát, amely szükség esetén a törvény felett áll. Jelenleg a középkori szemléletű homoszexuális törvényt bocsátja a nép elé, abban bízva, hogy alacsony választási részvétel mellett elfogadják” – olvasható a Spiegelben.

De mi történne, ha Lengyelország és Magyarország most szavazhatna az Európai Uniós tagságról? Mindkét kormányfő a saját kardjába dőlhetnének, hiszen úgy kéne szavazniuk, hogy közben ne veszítsék el a saját populista arculatukat. Nikolaus Blome megfogalmazása szerint senki sem kényszeríti a lengyeleket és a magyarokat, hogy a klub tagjai maradjanak, amennyiben – kormányaikhoz hasonlóan – megvetik a szabályait, és nem akarják betartani őket. De nézzük meg először: talán például a magyarok többsége fontosabbnak tartja az EU-ban maradását, mintsem a homoszexualitás kitörlését az iskolai könyvekből.

„Bár személyesen nem ismerem jól Orbán Viktort, néhányszor volt alkalmam interjút készíteni vele. Számomra az volt szembetűnő, hogy minden, amit csinált vagy mondott, következetesnek és rendkívül szigorúnak hatott. De ha ez így van, Orbán úr, ne csak a szája járjon, hanem a keze is!” – javasolja a publicista. „Ha a népakarat mindenek felett áll, akkor hadd mondja ki a nép az utolsó szót az EU-tagsággal kapcsolatban, és szavazzanak. Vagy fél a választól? Fogadni mernék, hogy a népe, a magyarok az unióban maradnának. S ha pedig ez így van, és maradnának a magyarok az Európai Unióban, akkor ön ne álljon az útjába!” – írja Nikolaus Blome a német Spiegel hasábjain.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök informális találkozón vesz részt az európai szociális csúcstalálkozó keretében, a portói Palacio de Cristal-ban, 2021. május 8-án. Fotó: Jose Coelho / PoolAFP)