Spányi Antal katolikus püspök szerint mellékes, hogy ki kezdte a háborút

Spányi Antal arról is beszélt, hogy ő nem politikai szempontok szerint, hanem erkölcsi kérdések alapján támogatott fideszes jelöltet a választások során. 

2022. november 27., 09:33

Szerző:

„Az egyháznak világos a háborút elítélő tanítása. Nagyon is sokat imádkozunk azért, hogy legyen békesség. Nem értek egyet azokkal, akik azzal foglalkoznak, hogy ki kezdte. A verekedő gyerekeknél sem azt kell nézni, hogy ki adta az első pofont. A lényeg az, hogy nem szabad verekedni” - mondta Spányi Antal székesfehérvári katolikus püspök az ukrajnai háborúról a Népszavának.

Spányi Antal az interjúban arról is beszélt, hogy „a béke megteremtése a legfontosabb, nem jó dolog, hogy fegyvereket adunk Ukrajnának”. Az újságíró arra vonatkozó felvetéséré, hogy „korántsem mindegy, ki a megtámadott fél, egyértelmű, hogy a háborút Oroszország kezdte”, azt válaszolta: 

„most ez mellékes”. 

„A béke vagy a háború a kérdés. A békesség mindennél többet ér. A Szentatya is azt kéri, hogy üljenek le és tárgyaljanak. Borzasztó dolog, ami Ukrajnában történik, ezt el lehetett volna kerülni. Mindkét oldal óriási veszteségeket elszenvedve pusztítja a másikat, miközben súlyos válság felé sodródik a világ. Amikor Lengyelország területére rakéták csapódtak be, csak egy hajszál választott el minket attól, hogy kitörjön egy még nagyobb háború” – fogalmazott Spányi. 

(Kiemelt kép: Spányi Antal megyés püspök beszédet mond az 1952-es olimpián résztvevő magyar sportolók tiszteletére állított emlékmű avatásán a székesfehérvári Olimpiai Parkban 2022. október 11-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

16:59

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

16:04

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

15:44

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.