Spányi Antal katolikus püspök szerint mellékes, hogy ki kezdte a háborút

Spányi Antal arról is beszélt, hogy ő nem politikai szempontok szerint, hanem erkölcsi kérdések alapján támogatott fideszes jelöltet a választások során. 

2022. november 27., 09:33

Szerző:

„Az egyháznak világos a háborút elítélő tanítása. Nagyon is sokat imádkozunk azért, hogy legyen békesség. Nem értek egyet azokkal, akik azzal foglalkoznak, hogy ki kezdte. A verekedő gyerekeknél sem azt kell nézni, hogy ki adta az első pofont. A lényeg az, hogy nem szabad verekedni” - mondta Spányi Antal székesfehérvári katolikus püspök az ukrajnai háborúról a Népszavának.

Spányi Antal az interjúban arról is beszélt, hogy „a béke megteremtése a legfontosabb, nem jó dolog, hogy fegyvereket adunk Ukrajnának”. Az újságíró arra vonatkozó felvetéséré, hogy „korántsem mindegy, ki a megtámadott fél, egyértelmű, hogy a háborút Oroszország kezdte”, azt válaszolta: 

„most ez mellékes”. 

„A béke vagy a háború a kérdés. A békesség mindennél többet ér. A Szentatya is azt kéri, hogy üljenek le és tárgyaljanak. Borzasztó dolog, ami Ukrajnában történik, ezt el lehetett volna kerülni. Mindkét oldal óriási veszteségeket elszenvedve pusztítja a másikat, miközben súlyos válság felé sodródik a világ. Amikor Lengyelország területére rakéták csapódtak be, csak egy hajszál választott el minket attól, hogy kitörjön egy még nagyobb háború” – fogalmazott Spányi. 

(Kiemelt kép: Spányi Antal megyés püspök beszédet mond az 1952-es olimpián résztvevő magyar sportolók tiszteletére állított emlékmű avatásán a székesfehérvári Olimpiai Parkban 2022. október 11-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.