Sose fújt még ennyire

Úgy berúgta a hidegfront az ajtót, hogy bő tíz kilométer/órával sebesebb széllökést mértek Budapesten, mint az eddigi rekord. 

2023. november 9., 11:32

Szerző:

„November 8-án egy átvonuló hidegfront hatására sokfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott a szél. Budapest János-hegy állomásunkon 22,1 m/s (79,6 km/h) maximális széllökést mértünk, amellyel új napi fővárosi széllökés rekord született. A korábbi rekord 19 m/s (68,4 km/h) volt, amelyet 2007-ben regisztráltunk Lágymányoson” – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.  

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink – írják. 

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye – magyarázzák, mi állhat a jelenség hátterében. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)