Sorban állnak a cégek az Andy Vajna halála miatt gazdátlanná vált kaszinókoncesszióért

2019. január 21., 18:12

Szerző:

A Pénzügyminisztérium jogelődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium kaszinó üzemeltetés céljából 15 olyan cég ajánlatát tartja nyilván a Napi.hu szerint, akik megfelelhetnek azoknak a kritériumoknak, hogy az Andy Vajna kormánybiztos halálával gazdátlanná vált kaszinókoncessziós jogot megkapják. Varga Mihály választása azonban 2014-ben Vajnára esett, aki jól keresett a monopolhelyzetből: 2017-ben az előző évinél 800 millióval nagyobb, 7,3 milliárd forintos nyereséget termeltek a hozzá kötödő cégek tulajdonában lévő fővárosi kaszinók (Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Átrium).

A budapesti kaszinók koncessziós szerződése 4 módon szűnhet meg: közös megegyezéssel, rendes felmondással, azonnali felmondással vagy ha a koncessziós társaság jogutód nélkül megszűnik. Nem tudni, hogy a cégeket ki örökli Andrew G. Vajna után, és kérdéses, hogy a Pénzügyminisztérium ugyanúgy megbízható szerencsejáték-szervezőnek tartja-e majd a cégcsoportot, mint amikor még Vajna állt a tulajdonosi lánc végén. Ha a minisztérium felmondja a szerződést, akkor vagy új megbízható partnert kell találnia vagy nyilvános pályázatot kell kiírni.

Fotó: Youtube

A törvény szerint csak megbízható szerencsejáték-szervező kaphat kaszinókoncessziót: annak minősül az a szerencsejáték-szervező, valamint annak többségi tulajdonosa, amely átlátható szervezet, és valamennyi közteherre vonatkozó bevallási- és fizetési kötelezettségének eleget tett, és egyszer sem esett harminc napot meghaladó késedelembe, és legalább 10 éve folytat szerencsejáték szervező tevékenységet Magyarországon.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.