Sokszorosára ugrott egyes bérlakásban élők rezsije - a szolgáltató szerint az önkormányzat a hibás

Nyolcszorosára ugrott egyes bérlakásban élők rezsije. Az MVM szerint ugyanakkor az önkormányzatok hibáztak.

2022. október 27., 21:08

Szerző:

10 ezer forintról akár 80 ezerre is ugorhat a gázszámlája azoknak, akik önkormányzati bérlakásban laknak a Ferencvárosban. A kerületben 12 házat újítottak fel úgynevezett tömbrehabilitációban, ezért egyelőre nem minősülhetnek társasháznak, így az ott élők kimaradnak a rezsicsökkentésből. A XIII. kerületi önkormányzat bérlakásainak egy részét sem fogadta be jogosultként az MVM. Pedig ezekben a bérlakásokban jellemzően rászoruló, alacsony jövedelmű emberek élnek. Az önkormányzatok reklamáltak és azt kérik, hogy a szolgáltató vizsgálja felül a döntését, az MVM szerint az önkormányzatok hibáztak – számolt be róla az RTL.

42 millióról 320-ra ugrott a rezsi

„Ennek a 12 háznak az éves gázköltsége eddig 42 millió forint volt, most 320 millió forintra ugrott. Így a lakások átlagosan 10 ezer forintos fűtési költsége 80 ezer forintra ugrik föl”

– mondta a csatornának Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere

Hozzátette: folyamatosan igyekeznek a lakásokat albetétesíteni, ám ez akár évekbe is telhet.

Erre már a jogszabály megjelenésekor felhívták az MVM figyelmét, de azóta sem változott a helyzet. Baranyi Krisztina igazságtalannak tartja, hogy éppen egy rászoruló réteg maradjon le a kedvezményes rezsifizetés lehetőségéről.

 

A XIII. kerületben kilenc esetben kaptak olyan a választ az MVM-től, hogy az érintett önkormányzati lakások nem jogosultak a lakossági tarifára.

Az RTL megkereste az MVM-t is, amely azt írta:

„Idén augusztus elején bővült az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevételére jogosult lakossági ügyfelek köre. Azért, hogy az újonnan lakossági ügyfélnek minősülők, vagyis a helyi önkormányzatok, valamint az állami bérlakások és szállóférőhely üzemeltetői a bérlakásokban, illetve a szállóférőhelyeken élők ellátásának mértékéig igénybe tudják venni a rezsicsökkentéssel biztosított kedvezményes díjazást, nyilatkozniuk kell. Amennyiben az önkormányzatok időben megtették a nyilatkozatot, úgy az MVM Next beállította a kedvezményes mennyiséget. A sérelmezett esetekben valószínűleg nem a lakók, hanem az önkormányzatok hibáztak.”