Sokszoros milliomos őstermelő a fideszes Bánki Erik

2018. június 26., 06:49

Szerző:

Őstermelőként is több mint tízmilliót keresett idén Bánki Erik. A fideszes politikus családi gazdasága jelentősen gyarapodott az elmúlt időszakban, több földje lett, ezzel pedig több bevételi is – számolt be róla a Hír TV.

A képviselő 2016-os vagyonnyilatkozatában még csak 3, összesen 42 hektárnyi szántót tüntetett fel a tulajdonában. Egy évvel később azonban már 9 szántója volt, több mint 190 hektáron. A szerzés évéhez azonban 2016-ot írt, ezt később javította. Mind a 9 helyen.

Az elmúlt fél évben pedig további 6 szántót is vett a képviselő Villányban és környékén. Bánki Erik őstermelőként szűk fél év alatt több mint 10 millió forintot keresett.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A közpénzek átláthatóságáért dolgozó Transparency International szerint a képviselői vagyonnyilatkozatok rendszere jelenleg nem alkalmas arra, hogy az emberek valós képet kapjanak a képviselők vagyoni helyzetéről, ezért szigorítanának a rendszeren.

„Azok, akik közpénzből húzzák a fizetésüket, és/vagy közpénzek sorsáról döntenek, ez a nem csekély személyi kör, átláthatóan, mindenkire kiterjedően, nyilvánosan nyilatkozzon a vagyonáról és a nyilatkozatát az adóhatóság külön kérés nélkül, automatikusan vesse össze az illetőnek az adóbevallásával” – mondja Ligeti Miklós a Transparancy jogi igazgatója.

Bánki Erik nevén lakóingatlanként mindössze egy 47 négyzetméteres ürömi lakás tulajdonjogának egyötöde szerepel.

Bánki Erik amúgy több lábon áll: családi vállalkozásai között a mezőgazdasággal foglakozók mellet van kommunikációval, illetve marketing tanácsadással foglalkozó is.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.