Fittyet hányt Gulyás Gergelyékre a siófoki beruházó, építkezni kezdett

A siófoki meteorológiai obszervatórium már 65 éve működik, de az ötszintes ház bezavarhat a munkába.

2020. november 15., 08:49

Szerző:

Sajnáljuk, hogy a tudományos közösség és az állampolgárok tiltakozása ellenére se sikerül megmenti a siófoki meteorológiai obszervatórium méréseinek folyamatosságát és zavartalanságát, mert az Azúr kft. a héten hozzákezdett Balaton partra tervezett apartmanháza építéséhez – írja a Nők a Balatonért Egyesület a közleményében.

Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének nyugalmazott vezetője szerint óriási értéknek számít mind a klímakutatásban, mind a balatoni viharjelzésben, az életvédelemben, hogy a siófoki obszervatórium egy 65 éves, egyedülállóan homogén adatsorral rendelkezik, ami megszakad, ha engednek felépíteni a közvetlen közelében egy ötszintes házat.

A közlemény szerint néhány hete még reménykedtek, mert Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője elérte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretet tegyen arról, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleményét követően születik csak meg az építkezésről a végső döntés.

A beruházó azonban nem várt. Beszerezte két kft. véleményét, akik szerint az épület nem fogja veszélyeztetni a meteorológiai észleléseket, és a héten föl is vonultatta a partra a hatalmas munkagépeket.

Egyesületünk még júliusban panasszal fordult az ombudsmanhoz, az építési engedéllyel kapcsolatos problémák miatt. Sajnáljuk, hogy a hatalmas munkagépek megjelenése miatt szinte már mindegy is, hogy mi lesz az ombudsman döntése.

A Népszava korábban arról írt, hogy az apartmanházat építtető cég a Molnárbeton Betongyártó Kft.-é, melynek az Aros Investments Kft., a Bermol Capital Investments Kft. és Molnár György a tulajdonosa.

(MTI)