Orbán Viktor lazán együtt fényképezkedett azzal a Simonka Györggyel, akit 1,4 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítanak

2019. július 13., 18:47

Szerző:

Nagy megtiszteltetés érte Simonka György békési fideszes parlamenti képviselőt, aki a Facebook-oldalán repítette világgá, hogy pénteken részt vehetett a karmelita kolostorban tartott miniszterelnöki fogadáson. Orbán Viktor még arra is hajlandó volt, hogy egy közös fénykép kedvéért odaálljon mellé.

Ő egyébként az a Simonka György az a fideszes parlamenti képviselő, akinek 2018. október 18-án felfüggesztették a mentelmi jogát egy 1,4 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt. Az ügyészség azt állítja, a politikus Simonka György a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól, az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból és a magyar költségvetésből származó vissza nem térítendő támogatásokra utazott. Ő és a társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat áron alul megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és  csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Az Legfőbb Ügyészség szerint Simonka Györgynek

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettéért,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettéért,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettééért,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettééért,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségéért

kell felelnie. Ügyészségi gyanú szerint Simonka György még 2009 végén határozta el, hogy kiépít egy személyi kört a támogatások jogtalan igénybevételéhez. A NAV 2014 júliusában indított nyomozást költségvetési csalás bűncselekménye miatt, az ügy 2016 februárjában került át a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Simonka György és Orbán Viktor 2019. július 12-én a karmelita kolostorban
Fotó: Facebook/Simonka György

Mentelmi jogát 2018 októberében függesztették fel a fideszes országgyűlési képviselők szavazataival, de úgy tűnik, a közpénzszivattyú nélküle is pörög tovább.

Ami az Orbán Viktorral közös fényképet illeti, valódi hungarikum lehet, hogy egy miniszterelnök hagyja, hogy levegyék egy 1,4 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított politikus társaságában. Igaz, Simonka Györgyről készült már közös felvétel Rákossy Balázzsal, a Pénzügyminisztérium EU-s források felhasználásáért felelős államtitkárával is. Csak az nem világos, hogy mi az üzenete mindennek. Orbán Viktor az utolsó pillanatig tiszteleteben tartja az ártatlanság vélelmét? Magyarországon a fideszesek szabadon lophatnak? Önök szerint?

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.