Simonka György szerint az ügyészség nem tudja, mi mennyit ér, a négy beismerő vallomás sem számít

2020. január 17., 07:16

Szerző:

Hosszú Facebook-posztban reagált Simonka György arra, hogy csütörtökön az összesen 33 vádlottból négy bűnösnek vallotta magát az 1,4 milliárd forintos költségvetési csalás gyanújáról szóló büntetőügyben a Fővárosi Törvényszéken. A politikus azt írta:

  • a négy vádlott úgy próbált meg „menekülni” a büntetőeljárás alól, hogy a kedvező ítélet érdekében elismerte a vádiratban leírtakat, de nyilatkozatot a bíróság nem fogadta el ő pedig a védőivel, rámutatott arra, hogy a nyilatkozatok aggályosak, iratellenesek és hamisak.
  • a megfélemlítés és nyomásgyakorlás hatására próbáltak elismerni olyan dolgokat, amelyekről fogalmuk sem volt.
  • tanúként idéztetné be Hadházy Ákost és Bod Tamást, mert a nyomozati szakaszban olyan szabálytalanságok történtek, amelyekre fény fog derülni az ők tanúvallomásainak meghallgatása után.
  • az 1,4 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozással kapcsolatban az ügyészség tévedett, szerinte ugyanis téves az az elmélet, hogy az ügyész képes megállapítani, hogy mi mennyit ér. ami szakértői kompetencia. 

Csütörtökön a büntetőper négy vádlottja beismerte bűnösségét és elfogadta az ügyészség által indítványozott büntetést. Egyikük, a   tizenkilenced-rendű vádlott E. Attila elismerte, hogy részt vett egy olyan ügyletben, amellyel több mint kétszázmillió forint jogtalan előnyre tett szert az ügyészség által vázolt, Simonka György által irányított bűnszervezet. A vádlott beismerése miatt észrevételt tett Simonka György, aki nem fogadta el a férfi beismerését. H. Attila, az ügy huszonharmad-rendű vádlottja szintén beismerte a bűnösségét, ügyvédi kérdésre határozottan elmondta, hogy

Simonka György utasításai alapján végzett el feladatokat.