Sikeres lett a balatoni petíció, ami egy törvény betartását kérte

Sikeresen zárult az a petíció, aminek az volt a célja, hogy a fonyódligeti Árpád parton ne épüljenek új vendéglátóegységek. Az egésznek az az érdekessége, hogy ezek megépítését határozat tiltotta eddig is.

2023. február 4., 12:45

Szerző:

Sikerrel járt az a balatoni petíció, amit tavaly augusztusban indíottak el, hogy a fonyódligeti Árpád parton – mindössze néhány méterre a Balatontól – ne épüljenek új vendéglátóegységek. A petíciót több mint kilencezren írták alá – számolt be róla az aHang közleményében.

Mint írták, a fonyódligeti Árpád partnak az a különlegessége, hogy ugyan kb. egy kilométer hosszú, de kifejezetten keskeny, körülbelül 10 méteres. Ezután egy szintén keskeny bicikli- és autóút, majd előkertek és a nyaraló-, illetve lakóingatlanok következnek. A szabadstrand már számos funkcióval rendelkezik: futópálya, öltözők, padok, mosdók, játszóterek felelnek az ide látogatók kényelméért, de büfék és éttermek is vannak a part környékén. 

Ezek mellé létesült volna négy, kb. 16-18 méter hosszú és öt méter széles teraszos építmény: a polgármester (Fonyód önkormányzata nevében) adta bérbe vendéglátóegységek létrehozása céljából az Árpád partra vezető utcák partszakaszi részét. Tette mindezt annak ellenére, hogy alkotmánybírósági határozat tiltja, hogy a Balaton partjától 30 méteren belül új épület létesüljön. 

A törvény ugyanakkor azt megengedi, hogy meglévő épületeket felújítsanak, így egy régi bódét át fognak építeni, de a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok erőfeszítései sikerrel jártak, és új épületek már nem fognak létesülni.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Varga György)