Tovább pereskedhet az eltűnt lőszergyártóért a hazánkból kitiltott orosz vállalkozó

Jurij Shabajkin legalább tíz évig nem teheti be a lábát Magyarországra, de perelhet az évi több tízmilliárdos hasznot hozó eltűnt lőszergyártóért.

2023. július 6., 14:28

Szerző:

Magyarországot beleszámítva négy határt is úgy léphetett át Jurij Shabajkin orosz vállalkozó, hogy egyetlen pecsét sem került az útlevelébe. Hogyan lehetséges ez, miközben az unión belüli és azon kívüli országokon is áthaladt az orosz állampolgár? – tette fel a kérdést a 24.hu. A Magyarországról kitiltott üzletember a hatóságoknak azt mondta, hogy az EU területét, a feleségével együtt  gépkocsival hagyta el Lengyelországon keresztül, Fehéroroszország irányába, de nem tudja, miért nem került pecsét az útlevelébe, ez neki is csak utóbb tűnt fel.

Shabajkin az egyik főszereplője az eltűnt lőszertöltő gépsor történetének. Az egy műszakban 25 millió Kalasnyikov-töltény előállítására képes gyártósort évekkel ezelőtt egy miskolci cég, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) importálta Törökországból, utóbb azonban köddé vált a kéttonnás szerkezet, az importőr kft. kisebbségi üzletrészéért pedig harc indult.

A BSGÉP többsége egy bizonyos Papp Csabáé, a kisebbségi üzletrész eredetileg Shabajkiné volt, később azonban Mikó Istvánhoz került, de az ügyben pereskedés zajlik. 

Háborús időkben nem mindegy, hol található egy lőszergyártó gépsor, ahogy az sem, kinek termel becslések szerint évi több tízmilliárd forint hasznot – olvasható a cikkben. Az sem mindegy, mit ítél a bíróság, ha például az eredeti állapot visszaállításáról döntene, akkor egy orosz állampolgár kerülne birtokon belül a BSGÉP-ben.

Márpedig úgy áll a helyzet, hogy Papp Csaba a Shabajkin-féle üzletrész Mikónak történő átadását rögzítő szerződés érvénytelensége érdekében perel, és ha ezt kimondják, akkor a Papp-Shabajkin tulajdonlás lehet érvényes a gyártósorra. Az oroszt azonban kitiltották Magyarországról egy hat évvel korábbi ügy miatt. Ennél frissebb határozat is rendelkezett a kitiltásáról – ez Shabajkin bírósági felülvizsgálati beadványából derül ki. Az orosz vállalkozó a keresetében azt kifogásolta, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tíz évre beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el vele szemben 2022 januárjában.

A határozat szerint Shabajkin tartózkodása és beutazása súlyosan sérti Magyarország nemzetbiztonságát.

Shabajin emiatt a moszkvai magyar nagykövetséghez fordult, ahol konzuli aláírással hitelesítették a nyilatkozatát arról, hogy a szóban forgó ítéletet tudomásul vette, és az ügyeiben a továbbiakban is a Vasenszki Ügyvédi Iroda járjon el. Papp Csaba ezt úgy értelmezi, hogy a magyar konzul segítséget nyújtott egy Magyarországról súlyos nemzetbiztonsági kockázat miatt kitiltott orosz állampolgárnak. Ahhoz segítette, hogy tovább pereskedhessen egy nemzetbiztonsági szempontból ugyancsak érzékeny ügyben, a lőszertöltőgépet is érintő cégtulajdonjogi vitában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem reagált az ügyben.

 (Fotó: Egy AK-47-es Kalasnyikov géppisztolyhoz való töltényeket látnak a Nemzeti Kriminalisztikai és Kriminológiai Intézet (NICC - INCC) új épületének megtekintése közben Brüsszelben, 2023. március 10-én, pénteken. Az intézet modern technológiákat használ a bűncselekmények felderítésére. BELGA FOTÓ JONAS ROOSENS JONAS ROOSENS / BELGA MAG / Belga via AFP)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.