Semjén Zsolt szerint nem az állam tartozik Iványi Gábornak és egyházának, hanem ők tartoznak a NAV-nak

A fővárosi önkormányzat nagyon bízik abban, hogy a kormány és az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület meg tud egyezni, mert az általuk ellátott hajléktalan emberek visszakerülnek az utcára, vagy meghalnak.

2023. szeptember 22., 13:06

Szerző:

Ahogy arról a 168 óra is beszámolt nem tudja kifizetni a béreket az Iványi Gábor nevével fémjelzett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, miután „a kormány illetékes minisztere és államtitkárai utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta”. „A kormány minden jogszerűen járó támogatást kifizetett és folyamatosan kifizet az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) részére” – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Arató Gergely írásbeli kérdésére válaszolva. A DK képviselője azért fordult a kormánypárti politikushoz, hogy megtudja, miért nem fizeti meg a kormány a Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek a jogszerűen járó támogatásokat.

Semjén Zsolt közölte, hogy nem az állam tartozik Iványiéknak, hanem Iványiék a NAV-nak.

A kormány eleget tett az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által korábban kártérítés jogcímen megítélt összegekre vonatkozó kötelezettségének is és jelenleg a kormánynak a MET-tel szemben nincsen semmilyen tartozása Semjén Zsolt szerint –  írja a Magyar Nemzet. 

„A MET köznevelési és szakképzési feladatellátását a kormány idén 1,8 milliárd forinttal támogatta, míg a szociális intézményei után 2012 és 2022 között 5,4 milliárd forint állami támogatást kapott, 2023-ban ennek mértéke 963 millió forint volt. A MET tehát közfeladat ellátása kapcsán hozzájut minden, a jogi státusához rendelt állami támogatáshoz, szemben a 2002 és 2010 közötti kormányzati időszakban, amikor az egyházak számára a közfeladat ellátáshoz kapcsolódó egyes normatív, azaz jogszabályból eredően kötelező támogatásokat nem fizettek ki” – válaszolta Arató Gergely írásbeli kérdésére. 

„A MET 2010 és 2023 között mindösszesen közel 26,5 milliárd forinthoz jutott. Erre tekintettel aggódva figyelem, hogy a közösség nem tudja felelősen működtetni intézményeit, és azzal, hogy munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is. A valóság tehát az, hogy nem a magyar állam tartozik a MET-nek, hanem a MET és szervezetei a magyar államnak, illetve közvetve saját alkalmazottaiknak” – hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette: a NAV rendelt el inkasszót a MET intézményeinek a működtetésére folyósított állami normatív támogatásokra. „Ezt a kormány saját hatáskörben nem állíthatja le. „Ezzel kapcsolatban csak azt tudom javasolni, hogy a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat” – fogalmazott Semjén Zsolt.

„A fővárosi önkormányzat nagyon bízik abban, hogy a kormány és az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület meg tud egyezni. A fővárosi hajléktalanellátó intézményt, illetve a civil partner szervezeteket igen nehéz helyzetbe hozná, ha több száz hajléktalan kerülne egyik napról a másikra az utcára az Orbán-kormány Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület ellen indított támadása miatt” – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, miután Iványi Gábor lelkész a Népszavának azt mondta, hogy „ha kormány nem hagy fel módszeres kivéreztetésünkkel, megtörténhet, hogy az általuk ellátott hajléktalan emberek visszakerülnek az utcára, vagy meghalnak, mert ellátatlanok maradnak” – írja a Népszava

Becslések szerint 12-14 ezer hajléktalan lehet az országban, felük Budapesten él, ahol összesen 31 szervezet foglalkozik hajléktalanellátással. 

„Az elmúlt két évben az egyre nehezedő gazdasági helyzetben 250 férőhely szűnt meg a civil szolgáltatók által működtetett szálláshelyeken. Ezt még ki tudta mozogni a rendszer, újabb 300 férőhely megszüntetése azonban komoly kihívást jelentene” – jelentette ki Kiss Ambrus, aki a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy „egyelőre költségbecslés sem készült arra az esetre, ha az Oltalom bezárja az általa működtetett hajléktalanszállókat”. 

Az Oltalom által működtetett férőhelyek fenntartási költségeiről nincsenek adataik, ettől függetlenül a főváros nem rendelkezik mozgósítható tartalékokkal. De ha lenne is erre szabad forrásuk, hajléktalanszálló nem nyitható bárhol.

A Népszava azon kérdésére, hogy fizetésképtelenné válhat-e a főváros, ha nem akad pénzintézet, amely ezt a több tízmilliárdos likviditási lyukat betömné, Kiss Ambrus azt válaszolta, hogy nincs C-tervük.

Az Oltalom azt írja Facebook oldalán, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester 10 millió Ft gyorssegélyről döntött a VIII. kerületben működő intézmények javára.

(Kiemelt képünkön: A Dankó utcai hajléktalan ellátó. Fotó: Oltalom Karitatív Egyesület Facebook oldala)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.