Semjén Zsolt áthelyeztetné az izraeli magyar nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe

2018. augusztus 3., 12:30

Szerző:

Történelmi sors- és értékközösség van Magyarország és Izrael között – mondta a Heteknek adott interjúban Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes szerint Orbán Viktor izraeli útja történelmi jelentőségű, mivel hivatalban levő magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson még sohasem volt Izrael államban.

„Itt a történelmi jelző nem retorika, hanem maga a valóság” – mondta Semjén. Szerinte Magyarország és Izrael abban is hasonlít egymáshoz, hogy mindkét állam fontosnak tartja a bibliai örökséget, a nemzeti szuverenitást és a határok védelmét. A magyar kormány ezért nem ítélte el azt sem, amikor az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át nagykövetségét Tel-Avivból.

Orbán Viktor Izraelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

„Személyesen azt mondom, hogy ugyan mi lenne Izrael állam fővárosa, ha nem Jeruzsálem. El kell olvasni a Bibliát" – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Magyarország korábban megvétózta, hogy az Európai Unió állást foglaljon ebben az ügyben, a kormányzat szerint ugyanis Brüsszelnek semmi köze a kérdéshez, mivel sem Izrael, sem pedig az Egyesült Államok nem tagja az Uniónak. Arra a kérdésre, hogy Magyarország az Egyesült Államokhoz hasonlóan tervezi-e áthelyezni izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe, csak annyit mondott, most még nincs napirenden az ügy. Semjén hozzátette:

„Korai lenne arról nyilatkozni, hogy mikor kerül esetleg mégis napirendre, de nem rajtunk fog múlni.”

A politikus szerint a történelem már rég túllépett azon a felfogáson, hogy csak a jobboldali antiszemitizmus ellen kell küzdeni, hiszen van két új antiszemitizmus is. Az egyiket a nyugat-európai baloldal, a másikat a tömeges iszlám bevándorlás táplálja.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.