Semjén Zsolt átadta a március 15. alkalmából odaítélt kitüntetéseket

A miniszterelnök-helyettes június elején adta át a március 15. alkalmából odaítélt kitüntetéseket, miután az eredeti rendezvény a koronavírus-járvány miatt elmaradt. 

2021. június 3., 14:49

Szerző:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban az egyházi, a külhoni magyar és a magyarországi nemzetiségi élet kiválóságainak adott át március 15. alkalmából odaítélt kitüntetéseket a magyar állam nevében. Beszédében úgy fogalmazott a díjazottakról, hogy „a magyar társadalomnak és nemzetnek egy olyan kitüntetett szegmenséről van szó, amely különös tekintettel és közvetlenül szolgálja a magyar megmaradást, a nemzeti értékek gazdagodását, úgy hogy az nyitott az örökkévalóságra, az örök értékekre" – mondta.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: minden embernek kötelessége földi hazája sorskérdéseivel foglalkozni, aki pedig ezeket a sorskérdéseket megtagadja, az valamiként az égi hazának való hűségességét is kérdésessé teszi, írja az MTI. Hiszen a gondviselő akaratából vagyunk itt, vagyunk egy nemzetnek, egy nemzetiségnek képviselői, szolgálói – mondta. 

Hozzátette: a kereszténység alapján két elutasított szélsőség van a nemzeti léttel kapcsolatban. Az egyik a nemzeti létnek, nemzetiségi létnek megtagadása, semmibe vétele. Ez az ideológia a történelemben internacionalizmusként ismert, ami a „nemzetek közötti lét" egyfajta hiányát mutatja. Elmondása szerint a másik szélsőség, amikor egy nemzet kétségbe vonja más nemzetek, nemzetiségek létezéshez való jogát. A bibliai hagyomány mindig is vallotta, hogy „minden nemzet érték, egyszeri és megismételhetetlen értékgazdagság" – szögezte le.

Semjén Zsolt közölte: a kitüntetések fontosak az állam részéről is, hiszen az államnak természetes kötelessége, hogy a rendkívüli érdemeket, a nagyszerű tetteket, teljesítményeket elismerje. Még fontosabbak a kitüntetések az egész nemzetnek, az egész közösségnek, az egész országnak, mert olyan életpéldákat állítanak az egész magyar társadalom elé hitéleti, nemzetpolitikai, tudományos, művészeti, kulturális, sport és az élet minden területén, amelyek példaértékűek és megtartó erőt jelentenek a nemzet számára – jelentette ki Semjén Zsolt.

A rendezvényen a miniszterelnök-helyettes március 15. alkalmából Áder János köztársasági által adományozott elismeréseket adott át 32 személynek. Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést, a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést, a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át.

A március 15-ei átadóünnepség a koronavírus-járvány miatt maradt el, a csütörtöki ünnepségen Semjén Zsolt kesztyűben fogott kezet az elismerésben részesültekkel.

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.