Semjén: Magyarország nem adja ki Ukrajnának a katonai szolgálatra alkalmas menekülteket

„Minden Ukrajnából menekült Magyarországon biztonságban van. Sem őt, sem adatait nem adjuk ki!” – jelentette ki Semjén Zsolt.

2023. szeptember 10., 11:08

Szerző:

„Mi nem vizsgáljuk egyetlen ukrajnai menekültnél sem, hogy az ukránok szerint katonaköteles-e, vagy sem. Magyarország nem adja ki őket Ukrajnának” – nyilatkozta Semjén Zsolt vasárnap az ATV-nek. „Minden Ukrajnából menekült Magyarországon szabad ember, aki szabadon eldöntheti, hogy marad itt, továbbmegy Nyugatra, vagy – ha ő úgy dönt –, visszamegy” – nyilatkozta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. „Minden Ukrajnából menekült Magyarországon biztonságban van. Sem őt, sem adatait nem adjuk ki!” – tette hozzá. 

A Do Rzeczy lengyel lap számolt be arról, hogy Ausztria az első Európai Uniós ország, amelyik megtagadja a hadkötelesek kiadatását Ukrajnának.  ajtóinformációk szerint Ausztriában jelenleg mintegy 14 ezer 18 - 54 év közötti férfi tartózkodik, akik a háború miatt hagyták el a hazájukat. A bécsi kormány eddig összesen 101 629 menekültnek nyújtott segítséget.A lengyel kormányhoz közel álló Rzeczpospolita szerint Lengyelország megkezdte az Ukrajnát 2022. február 24. óta illegálisan elhagyó, hadköteles korú férfiak kiadatását az ukrán hatóságoknak – közölte a csatorna. 

Kiemelt képünkön: Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.