Semjén is lobbizott a Naffa-család állampolgárságáért

2018. január 15., 07:28

Szerző:

„Messzemenően támogatta” a kormány egyik legkedvesebb arab üzletembere, a nemzetbiztonsági vizsgálaton megbukott Zaid Naffa testvéreinek honosítási kérelmét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az érintett Tarik Naffa és Huda Naffa meg is kapta a magyar állampolgárságot még 2014-ben – tudta meg a Magyar Nemzet az LMP-s Demeter Márta iratbetekintése nyomán.

Az ellenzéki politikus elmondta, elsőként a külügy fordult levélben Semjén Zsolthoz a támogatásért még 2014-ben. „Naffa úr és Naffa asszony a magyar–jordán kapcsolatokban kulcsszerepet játszó Naffa család tagjaiként már most érdemben hozzájárulnak a kiváló magyar–jordán kapcsolatok fejlesztéséhez, amihez magyar állampolgársághoz jutásuk további lendületet adhatna” – írta Szabó László, akkori államtitikár, most wshongtoni nagykövet, arra kérve Semjént, hogy a honosításról szóló kérelmet terjessze fel elbírálásra Áder János köztársasági elnöknek. Semjén kabinete is levelet írt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának, amiben Semjénnemzetpolitikai érdekből „messzemenően” támogatta a kérelmet.

Zaid Naffa

Mindhárom testvér egyébként tiszteletbeli konzul, Zaid Jordániát képviseli nálunk, Tarik fordítva, Magyarországot Jordániában, Huda pedig 2012 óta ugyanott Macedóniát. Fel is teszi a kérdést a Magyar Nemzet, hogy eközben hogy maradt ideje „a kiváló magyar–jordán kapcsolatok fejlesztéséhez” is.

– A biztonsági kockázatot jelentő Naffák és Orbánék egyetlen csettintésére a magyar állami intézményrendszer tágra nyitja az ország kapuit bármilyen sötét múltú szereplő előtt – mondta Demeter Márta. Úgy vélte, „nemcsak aggasztó, de mérhetetlen arcátlanság” nemzetpolitikával indokolni azt, hogy Semjén Zsolt még az államigazgatási eljárásba is beavatkozott az állampolgárságáért. 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.