Bekeményít a rendőrség az utakon

Május elsejétől megszűnik a korábbi ráhagyás gyakorlata a traffipaxok által kiírt sebességre. Alacsonyabb sebesség elérése után kapnak bírságot a gyorshajtók.

2023. május 5., 14:51

Szerző:

Eddig a traffipaxok hibahatárának hívott eltérés 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, míg felette 3 százalékos eltérést toleráltak. Ez azt jelentette, hogy valójában nem 50 vagy 60 km/óra, hanem 53, 63, 93 km/óra volt a megengedett sebesség. Ezt a gyakorlatot szigorítja a rendőrség.

„Ez nem jelenthet más, mint az 50-es táblánál az 51 km/órás sebességgel haladók bírságát” – nyilatkozta a vezess.hu megkeresésére Janklovics Ádám, közlekedési ügyekkel foglalkozó ügyvéd.

A szakember problémának tartja, hogy hiába esetenként a jóhiszeműség, az elöregedett hazai gépkocsiparknak köszönhetően a régebbi típusok kilométermutatója csalhat. „Életszerű szerinte azt feltételezni, hogy a korosabb autók vezetése közben hiába mutat 50 km/órát a mutató, vagyis legjobb tudása szerint szabálykövetően vezet az autós, ám mégis előfordulhat, hogy 51-52-53 km/órával méri be őt a traffipax” – hívta fel a figyelmet.

A cikkben kitérnek arra is, hogy ahol továbbra sem állítják meg a gyorshajtókat, ott elvileg továbbra is megúszható lehet a sebességtúllépés. 100 km/óra alatt plusz 15 km/óráig, míg 100 km/óra felett 20 km/óráig nem az objektív felelősség elve szerint jár el a rendőrség. Vagyis autópályán például 150 km/órával is elkerülhető elvben a bírság saját autóval.

(Kiemelt kép: a budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok 2016. április 4-én. Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)