Schmidt Mária szerint az EU-ban kommunista eszközöket használnak, de Magyarország meg fogja gyógyítani kontinenst

2019. február 25., 19:06

Szerző:

A kommunizmus túlélte a vereségét, ma pedig az általa használt eszközökkel akarják uniformizálni Európát, Magyarországon azonban elég vakcina van antikommunizmusból a kontinens kigyógyításához – ez volt a végkövetkeztetése annak a beszédnek, amelyet Schmidt Mária főigazgató tartott hétfőn a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Terror Háza Múzeumban.

Fotó: Szigetváry Zsolt

hvg.hu cikke szerint Schmidt Mária csak futólag tett említést a Szovjetunióról, annál többször tért ki az Európai Unióra. Beszélt arról, hogy Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének meg kellett volna buknia Karl Marx szobrának a felavatásáért, a kommunista utódpártok pedig ma is élnek és virulnak Európában, és vádolják, „csuklóztatni” akarják Magyarországot, miközben semmibe veszik az általa fontosnak tartott értékeket. aki tárgyalópartnernek tartja a kommunisták utódait, az nekünk semmit nem jelent, képviselőit a történelem szemétdombjára helyezzük – üzent a Terror Háza Múzeum főigazgatója a brüsszeli politikusoknak. Szerinte a kommunizmus túlélte a saját vereségét, néhányan pedig ma is az eszközeivel tennék egyformává Európát, és „elkeserítő, reménytelennek tűnő állapotnak” nevezte, hogy halottak és szabadságuktól megfosztottak millióinak, megalázottak és megszomorítottak százmillióinak dokumentált sorstörténete ellenére ma is léteznek kommunista gyökerű pártok Európában, sőt, a törvények által igazolt résztvevői az EU-s közéletnek Franciaországban, Hollandiában és Svédországban.  – A sajtóban elmúlik a sokszínűség, főként a Nyugaton – fűzte hozzá a nyugati sajtóra utalva, mintha 2016. október 8-án nem nyilvánvalóan politikai okokból zárták volna be a Népszabadságot Magyarországot. 

A kommunizmust a magyarok csak azért élték túl – vélte Schmidt Mária –, mert van bennük valami elpusztíthatatlan: a szabadság iránti vágy, a hit, az ősök szeretete, a hagyomány tisztelete. Szerinte a  „kommunista hazugságok kártyavára” éppen harminc éve omlott össze, de nem magától – Mi romboltuk le - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy még a bátrak közül is sokan behúzták a nyakukat, amikor egy 25 éves fiatalember – Orbán Viktor – „hazaküldte a ruszkikat” Nagy Imrének és társainak újratemetésén, 1989. június 16-án.

Fejtegetéseit Schmidt Mária azzal zárta, hogy a kommunizmus áldozatainak az emléknapja olyan, mint egy gyilkos vírus elleni oltóanyag, amely immunissá teszi a totális diktatúrák mérge ellen a mostani nemzedéket, valamint az elkövetkezendő generációkat. Százezrek szenvedéséből állt össze a vakcina, Európa egészének kigyógyítására elég a magyarok oltóanyaga. 

A Terror Házában tartott egy beszédet Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki az MTI szerint emlékeztetett, hogy kommunizmust nem jól hangzó szózatokból építették fel, hanem az áldozatok szenvedéséből. Pontos számokat nem tudnak, hiszen a rémtettek egy részére még mindig nem derült fény, de a rendszertől szenvedők nagyságrendjére lehet következtetni. 1945-től 1988-ig a halálbüntetések mintegy háromnegyedét politikai okokból szabták ki: több mint 900 embert végeztek ki a torz jogrendszer felhasználásával. A meggyilkoltak száma azonban jóval nagyobb volt - hangoztatta. A kommunisták a börtönévekkel sem fukarkodtak, legalább 7-8 millió hónap szabadságvesztésre ítéltek magyar embereket – emlékeztetett a tárcavezető.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.