Schadl anyja a felszámolói piacon arat

A végrehajtói kar előzetes letartóztatásban ülő volt elnökének édesanyja a semmiből jelent meg a kormány által 2021-ben újraosztott hat milliárdos felszámolói piacon.

2023. június 28., 10:28

Szerző:

A nyugdíjaskorú asszony ezelőtt nem volt jelen az üzleti életben, most két felszámoló cégben is tulajdonos. A társaságok felbukkannak a Schadl-ügy nyomozati irataiban, az eddigi információk alapján a volt elnök kapcsolatban is állt velük.

Az eddig feltérképezettnél is jóval szorosabb szálak fűzik Schadl Györgyöt a kormány által 2021-ben újraosztott, évi 3–6 milliárd forintosra becsült felszámolói piachoz, a 24.hu ugyanis a végrehajtók volt elnökének 64 éves édesanyját azonosította két felszámoló cég tulajdonosaként. A Schadlékhoz köthető irodaházba bejegyzett ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft. 50 százalékos tulajdonosa, Hazai Edit Rozália, Schadl György édesanyja.

A családi kapcsolat eddig nem volt nyilvánvaló, ugyanis a 64 éves asszony nem a leánykori nevén szerepel a cégnyilvántartásban – írja a 24.hu.

A most kiderült információk szerint Schadl anyjának 50 százalékos üzletrésze van a Paladino Felszámoló Kft.-ben is. A cég társasági szerződését Garabits Márton ügyvéd jegyezte ellen, aki Schadl céges ügyeiben is eljárt, és akit „Marciként” emleget a végrehajtók volt elnöke. Schadl György édesanyjának az Opten cégnyilvántartási adatai szerint a két felszámoló társaság 2020-as megalapítása előtt semmilyen gazdasági érdekeltsége nem volt.  A vállalkozó kedvű anya 61 évesen döntött az üzleti élet mellett.

A 24.hu emlékeztet, hogy a felszámolói piacot két éve osztotta újra a kormány. 2021 márciusában jelent meg a közlemény arról, hogy megvannak a nyertesei annak az állami pályázatnak, amely meghatározta, a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis kik végezhetik a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását.

A portál információi szerint az újonnan alapított cégek legalább felét a felszámolói pályázatok leadási határideje előtt néhány héttel vagy néhány nappal hozták létre. Ezek között is feltűnő az egyik olyan felszámoló cég, ami Schadl György édesanyja tulajdonában áll.

A ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft.-t ugyanis a felszámolói pályázatok leadási határidejének napján alapították, a társaság hivatalos cégbírósági bejegyzése pedig csak egy hónappal a leadási határidő után történt meg. A cég bejegyzési illetékét Marton Adorján fizette meg, akinek a neve többször feltűnik Schadl György és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár korrupciós ügyének nyomozati irataiban. Martont egyébként Schadl tanúként idéztetné a bíróságra – írja a 24.hu.

(Kiemelt kép: Schadl György. Fotó: Miskolci Egyetem)

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.