Magyarországot is elérték az óriási imádkozósáskák

Már golyóstoll méretű sáskát is találtak az országban.

2023. június 21., 09:49

Szerző:

Magyarországot is elérték azok az óriási imádkozósáskák, amelyekből már golyóstoll méretűt is találtak. Ez nem más mint egy eddig hazánkban ismeretlen faj, az ázsiai óriás imádkozósáska (Hierodula tenuidentata) egyik első itthon talált példánya. Az új rovarfaj jelenlétét először a Magyar Természettudományi Múzeum regisztrálta blogján.

A rovar a leírás szerint „egy nagyméretű, látványos, legtöbbször zöld, de néha barnás vagy sárgás testű rovar, mely megjelenésével, antropomorf tulajdonságaival magára vonja az emberek figyelmét. Leggyakrabban hosszú életű nőstény egyedei láthatóak, melyek ősszel peterakás vagy napfürdőzés céljából elhagyják a fák lombkoronáját. Gyakran sima kérgű fák törzsén vagy napsütötte falakon kerülnek szem elé röviddel azelőtt, hogy az első fagyos éjszakák beálltával elpusztulnak. Mindezidáig Magyarországon csak egyetlen fogólábú fajt ismertünk az utóbbi évekig, de például Romániában már négy faj él, a Balkánon pedig ennek legalább a kétszerese. Európában háromtucatnyi faj ismert.”

Az ázsiai imádkozósáska látványosan nagyobb mint európai rokonai, a Magyarországon megfigyelt példány például eleve golyóstoll-méretű volt. Mint minden imádkozósáska, az ázsiai óriás is falánk ragadozó, amely általában ízeltlábú rovarokkal táplálkozik.

(Kiemelt kép: óriás ázsiai imádkozósáskát találtak Domaszéken, 2022-ben. Fotó: Lajtár Lili, izeltlabuak.hu)