Michelle Wilddal egy polcra kerülhetnek Szapphó szerelmes versei?

Egy magyar tanár szerint értelmezhetetlen az irodalom oktatása szempontjából a homoszexualitás népszerűsítése.

2021. augusztus 10., 11:30

Szerző:

Nemrégiben jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány pedofilellenes törvényének módosítása és végrehajtási rendelete. Az új jogszabály szerint a homoszexualitást is bemutató könyveket zárt csomagolásban kell majd árusítani, mert pornográf tartalomnak minősülnek. Mindezt kiegészítve azt is hozzáteszik, hogy olyan üzletekben nem lehet majd ilyen tartalmú könyveket árulni, amelyek iskolák, vagy templomok 200 méteres távolságán belül fekszenek.

Sokak számára adta magát a kérdés, mit is jelent majd ez a gyakorlatban, hogyan hat majd az iskolai irodalom oktatásra a jogszabály. Mindeközben a magyar és a világirodalom oktatásának is oszlopai olyan szerzők, akiknek a műveiben a homoszexualitás ábrázolása hangsúlyosan megjelenik, vagy ők maguk is homoszexuálisok. Elég csak Rimbaud-ra és Verlain-re, vagy az ókori görög költészet nagyjaira gondolni. Az egyelőre kiforratlan helyzettel kapcsolatban a 168 megkérdezett egy magyar tanárt és egy diákot is, hogyan látják mindezt.

Takács Gergely, a Vörösmarty Mihály Gimnázium magyar tanára azt mondta a 168-nak, vannak kollégái, akik veszélyes talajnak érzik az új szabályozást. Úgy fogalmazott: „ismerek olyanokat, akik nem fognak kockáztatni és nem fognak olyan alkotókat tanítani, akikkel be lehet csúszni egy olyan helyzetbe, ami egyébként nem is megfogható.

”Mit jelent az, hogy a homoszexualitás népszerűsítése? Tulajdonképpen nem is lehet tudni, pontosan mi ez.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja hozzátette, hogy a kollégáinak többségét ez egyáltalán nem érdekli és nem is fognak vele foglalkozni. Azt mondta, a tanárok nagy része már immunis az összevissza szabályokra, azt fogják csinálni, amit eddig is. Véleménye szerint érdemben nem fogja befolyásolni az irodalom órák lényegét. Azokra a szerzőkre és szövegekre fognak a továbbiakban is koncentrálni, akik fontosak a diákok tudása és műveltsége szempontjából. Takács Gergely elmondta lapunknak, hogy a végrehajtási rendeletet jelenlegi állapotában lehetetlen alkalmazni egy magyar órán.

A 168 az üggyel kapcsolatban megkérdezte Schermann Fruzsinát, az ADOM diákmozgalom szóvivőjét is. Schermann Fruzsina azt mondta, hogy abban bíznak, Gulyás Gergely miniszter betartja majd ígéretét. A miniszterelnökséget vezető miniszter korábban elmondta, hogy az irodalom órákat semmilyen módon nem fogja befolyásolni majd a kormány pedofilellenes törvénycsomagja. Schermann Fruzsina szerint sokkal nagyobb probléma az új Nemzeti alaptanterv (NAT), mivel ott ideológiai alapon válogatták össze a szerzőket. 

A szóvivő nem érti, hogy maradhatott ki Kertész Imre és hogyan került be a NAT-ba Wass Albert. Az ADOM képviselője szerint a utolsó reménységnek a tanárok maradtak az ideológiai zűrzavarral szemben. A diákmozgalom azt szeretné, hogy ne a homoszexualitásuk vagy annak ábrázolása határozza meg egy szerző fontosságát. Schermann Fruzsina úgy véli, ha Gulyás Gergely igazat mondott, akkor nem nyomja majd teher a tanárok vállát az új rendelet miatt. Reményeik szerint a 18 év alatti diákok könyv vásárlásait sem nehezíti majd meg az új jogszabály. 

 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: The People Vs. Larry Flint, Director: Milos Forman, James Cromwell, Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.