Ez gyors volt: a Ryanair máris áthárítja az utasokra az extraprofitadót

Még a lefoglalt és megvásárolt jegyekre is ráterhelik.

2022. június 9., 20:28

Szerző:

Csütörtökön levelet kaptak a Ryanair utasai, akik júliusra vagy későbbi időpontra foglaltak jegyet Budapestről. Ebből kiderül, hogy a légitársaság visszamenőleg mindenkire ráterhel még 3900 forintot (10 eurót), mert utasonként ennyi a kormány által bevezetett extraprofitadó. Európán kívüli úticél esetén ennél is több, 9750 forint (25 euró) – írja a 444.hu.

Akinek ez nem elfogadható, június 16-ig lemondhatja a foglalást, máskülönben automatikusan levonják a bankszámlájáról az összeget. Lemondás után a teljes, korábban kifizetett összeg visszajár.

A Ryanair szerdán közleményben szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az adót. A cég szerint a járvány, az ukrajnai háború és az egekbe szökő olajárak miatt az iparágban jelenleg nem létezik nyereség, éppen ezért „több mint ostobaság”, hogy különadót vetnek ki rájuk.

A kormány május végén jelentette be, hogy több szektorra extraprofitadót vetnek ki. A légitársaságoktól 30 milliárd forint bevételt várnak. Gulyás Gergely miniszter akkor azt mondta, nem indokolt átterhelni az adót a fogyasztókra, de „ha ilyet mi tömegesen és nagy mértékben látunk, akkor ez ellen fel fogunk lépni, és az így keletkező esetleges extra hasznokat a kormánynak van jogi eszköze elvonni, tehát ezt nem javasolnánk senkinek”.

(Fotó: ONLINER.BY / AFP)

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.