Ryanair: megsemmisítette a bíróság a 300 milliós fogyasztóvédelmi bírságot

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az extraprofitadó miatti, a légitársaság és a kormány között kitört nyilatkozatháború közben kiszabott bírságot – állítja a cég közleménye.

2023. június 1., 18:16

Szerző:

Közleményben üdvözölte a Ryanair, hogy a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a légitársaságra még tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot – írja a hvg.hu. A forintban 300 milliós büntetést a fogyasztóvédelmi hatóság szabta ki a Ryanairre, miután az deklarálta, hogy a 2022 júliusától légi utasonként 10 eurós különadót egy az egyben hozzácsapták a jegyeik árához.

A Ryanair a közleményben úgy emlékszik, hogy  egy olyan időszakban kaptak büntetést, amikor a Covid következményeként még masszívan veszteséges volt a társaság, annak ellenére, hogy a ugyanazon év júliusában azt közölte, hogy a negyedév adózott eredménye 187,5 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 272,6 millió eurós veszteséggel és bevétele 371 millió euróról hétszeresére, 2,6 milliárd euróra ugrott. Ahogy a hvg.hu emlékeztet rá: a cég azóta már rekordnyereségről is beszámolt. 

Michael O'Leary, a társaság szabad szájú vezérigazgatója egy éve idiótának nevezte az adót és annak kitalálóját, Nagy Mártont egy interjúban, azután pedig levélben tájékoztatta utasait is a miniszter elmeállapotáról. A kormány innentől becsületbeli ügynek tekintette a Ryanair megbüntetését, ami nem is váratott sokáig magára: a fogyasztóvédelemért is felelős fővárosi kormányhivatal még augusztusban szabott ki 300 milliós bírságot rá.

O'Leary már akkor jelezte, a társaság kész akár az Európai Bíróságig elvinni az ügyet, mondván az uniós szabályozás szerint a légitársaságoknak jogukban áll szabadon megszabni tarifáikat.

A Ryanair közleménye szerint az „abszurd és politikailag motivált bírság” megsemmisítése megerősíti azt, hogy a társaságnak joga van ahhoz, hogy szabadon határozza meg jegyeinek árát.

A lap megjegyzi, hogy a részükre küldött közleményből nem derül ki, hogy pontosan milyen döntés is született. A Fővárosi Törvényszék és a Ryanair még nem válaszolt a tisztázó kérdéseikre. 

(Kiemelt képünkön Michale O'Leary. Fotó: NOE ZIMMER / BELGA MAG / AFP.)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.