Ruszkik, hagyjatok már békén!

Csütörtökön tüntetések voltak Budapesten.

2022. február 25., 07:37

Szerző:

Régi szólam csendült fel újra Budapesten. „Ruszkik haza!” – skandálta a tömeg csütörtök este az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt. A nagyjából 6000 fős tüntetést Ukrajna függetlenségéért szervezte az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség.

Órákkal a demonstráció előtt már kék-sárga zászlók jelentek meg az Andrássy úton, néhány ukrán fiatal gyűlt össze a nagykövetségnél. „Nem akarunk háborút, legyen béke!” – kérték. Mások dühösebbek, igazságtalannak érzik Ukrajna megtámadását. „Putyin gyilkos, egy igazi agresszor” – mondják.

Hét órától aztán egyre többen érkeztek a helyszínre, a tömegben egyre több magyar és EU-s zászló tűnt fel. „Háború van tőlünk 200 kilométerre” – kezdte a felszólalásokat Osváth Zsolt influenszer, aki leginkább a tartalomgyártók felelősségéről beszélt, példának a fideszközeli tollforgatók és politikusok mostani retorikáját is felhozta. „A magyar miniszterelnök jégtörő akciója sikerrel járt, és most szinte egymásnak adogatják a Kreml kilincsét az európai vezetők” – idézte Szijjártó Péter külügyminiszter Orbán-Putyin találkozó kapcsán tett nyilatkozatát Osváth, majd hozzátette: „És most láthatjuk is, mennyire volt sikeres ez a tárgyalás” – ironizált.


Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu

„Ez Vlagyimir Putyin igazi arca. Ez az a hatalom, amihez tíz éve dörgölőzik Orbán Viktor” – folytatta Vadai Ágnes, a DK alelnöke. „Mi nem ilyen barátokat szeretnénk magunknak. Mert aki egy medvével alszik, az bár ideig-óráig nagyobbnak tűnhet, de sohasem tudhatja, mikor falják fel” – tette hozzá. Vadai beszédében szintén nem kímélte Szijjártót. „Nagyon jó lenne, ha a magyar külügyminiszter hazajönne, elvégre háború van a szomszédunkban. Értem, hogy a bahreini üzleti tárgyalások fontosak, de eljött az idő, hogy Szijjártó beszéljen a jó barátjával, az orosz külügyminiszterrel, akitől nemrég kitüntetést kapott barátságért” – mondta, mire a tömeg forringni kezdett. Vadai szerint a magyar kormánynak be kellene jelentenie, hogy többé nem üzletet Putyinnal.

A beszédeket Kanász-Nagy Máté, az LMP-társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Józan László kárpátaljai színész, Lukács László, a Jobbik-alelnöke és Donáth Anna, a Momemntum Mozgalom elnöke folytatták.

Nyolc óra körül a főpolgármesterre került sor. „Békében, biztonságban és szabadon szeretnénk élni Magyarországon” – kezdte. Karácsony Gergely felidézte Orbán Viktor 1998-as beszédének azt a momentumát, mikor „elküldte” Magyarországról az oroszokat, majd a tömeg ismét skandálni kezdett: "Ruszkik haza!"


Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu

„Néhány napunk van arra, hogy eltávolítsuk a hatalomból azt az embert, aki elfelejtette a magyarok 1000 éves álmát, illetve azt, hogy miről szónokolt annak idején a Hősök terén” – mondta. A főpolgármester úgy látja, kicsit mi is bűnrészesekké váltunk abban, hogy most gyerekek, nők és férfiak kényszerülnek elhagyni otthonukat. „Mert Orbán Viktor az elmúlt 12 évben olajozta azt a gépezetet, ami most lerohanja Ukrajnát” – indokolta. A beszéd végén pedig bejelentette, Budapest szolidaritást vállal Ukrajnával, így péntektől az ukrán zászló színeivel világítják ki a Halászbástyát, és felkészültek befogadni azokat, aki a zsarnokság elől a magyar fővárosba menekülnek. A tömeg ettől ujjongásban tört ki.

Az utolsó beszédet Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje mondta el, ám mielőtt megszólalt volna, Gerendás Péter, zenész adta elő John Lennon Imagine és a Give peace a chance című dalait.

„Háború van Európában” – kezdte Márki-Zay, majd úgy folytatta: „Azért gyűltünk ma itt össze, mert békét szeretnénk. Azt, hogy édesanyák ne veszítsék el a fiaikat” – jelentette ki, utalva arra, hogy a kormánypártok narratívája szerint az ellenzék háborút akar. „Magyarország békéjét és a függetlenségét csak az Európai Unió és NATO biztosíthatja, nem pedig Putyin, aki új Szovjetuniót akar felépíteni” – jelentette ki.


Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu

Márki-Zay a tömeggel együtt azt követelte, hogy Orbán Viktor fejezze be a hintapolitikát, álljon a szövetségeink, az EU és a NATO mellé, haladéktalanul álljanak le Paks 2 engedélyezési eljárásával, zavarják ki „a budapesti orosz kémbankot” Magyarországról, Szijjártót pedig utasította, hogy adja vissza „az orosz érdekek szolgálatért” kapott kitüntetését.

A politikus beszéde végén egy imát is elmondott. „Legyen békesség köztünk mindörökké!” – zárta. A tömeg ezután elénekelte az ukrán és magyar himnuszt, majd Lukácsi Katalin úgy engedte el jelenlévőket, hogy az ukrán, illetve EU-s zászlókat akár ott is felejthetik a Fidesz székháznál. Csakhogy, mint később konstatálták, a Lendvay utcai épületet elzárták a tüntetők elől.

(Kiemelt kép: Tüntetők az Andrássy úton a budapesti orosz nagykövetség előtt 2022. február 24-én. Ezen a napon hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajna ellen. Fotó: Karancsi Rudolf)