Rusvai: tridémia fenyeget, influenzajárvány még nincs

Rusvai Miklós szerint a légzőszervi megbetegedések háromnegyedéért a koronavírus, negyedéért pedig más náthavírusok és az influenzavírus a felelős, miközben a fertőzöttek kétharmada a fiatalabb korosztályból kerül ki. 

2022. december 14., 11:00

Szerző:

Magyarországon jelenleg légzőszervibetegség-járvány tapasztalható, aminek a túlnyomó részét, nagyjából háromnegyedét továbbra is a koronavírus, tehát SARS-CoV-2 okozza, mondta Rusvai Miklós az Inforádiónak.

A virológus szerint a maradék egynegyedért különböző náthavírus (óriássejtes-, metapneumo-, adeno- és rinovírus), valamint az influenza felel – nagyjából fele-fele arányban. Rusvai megjegyezte, bár a légzőszervi betegek száma folyamatosan nő, az arány az utóbbi négy hétben változatlan, tehát egyelőre nem beszélhetünk influenzajárványról sem.

A szakember szerint nem váltunk érzékenyebbé a légúti fertőzésekre, de mivel már nem kötelező a maszkviselés, így a fertőzések átadásának a lehetősége kevésbé korlátozott.

„Nyár óta kinyílt a világ, megszűnt minden óvintézkedés, és már nem is vagyunk olyan óvatosak, mint az elmúlt két és fél évben, ami óhatatlan azzal jár, hogy a légzőszervi betegségek könnyebben terjednek” – fogalmazott. Rusvai Miklós arra is kitért, hogy jelenleg a fiatalok az érzékenyebb generáció, mert nem éltek meg annyi légzőszervi megbetegedést, mint az idősebbek, ezért kevésbé védettek a náthavírusok ellen. Ezt támasztja alá, hogy a fertőzöttek kétharmada a fiatalabb korosztályból kerül ki: egyik harmaduk 14 év alatti, másik harmaduk 14 és 35 év közötti – részletezte az Inforádiónak. 

Az interjúban szó esett az úgynevezett tridémiáról is, ami három légúti betegség, a koronavírus, az influenza és az RSV egyidejű terjedését jelöli, és egyre több esetben diagnosztizálják. Rusvai Miklós hangsúlyozta:

ez nem egy újfajta vírus, pláne nem vírusok rekombinálódása, csak egy fertőzési forma. A rekombinálódásra lehetőség sincsen, mert a genetikai információjuk jobban eltér, sehogy a kereszteződés létrejöhetne

– tette hozzá. A virológus arról is beszélt, hogy míg az óriássejtes vírus ellen nincs, addig az influenza és a koronavírus ellen van védőoltás, bár egyelőre csak külön-külön vakcinában

(Kiemelt kép: Rusvai Miklós virológus. Fotó: M1)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.