Rusvai megmondta, mikor jön a következő covidhullám

Annyival fertőzőképesebb az Omikron BA4 és BA5 változata, hogy – az eddigiekkel szemben – nyáron sem tűnt el a koronavírus és ez még okozhat gondokat a virológus szerint. 

2022. augusztus 1., 15:46

Szerző:

„A vírus most kihasználja azt a lehetőséget, hogy a világ kinyitott” – nyilatkozta a TV2-nek Rusvai Miklós, hozzátéve:

az elmúlt nyarakhoz képest a koronavírus nem tűnt el, hanem jelen maradt, és fertőzőképesebb, mint a korábbi változatok.

Jelenleg az omikron BA4-es, BA5-ös változata terjed, amely leginkább megfázásszerű tüneteket okoz. Az elmúlt hetekben a fertőzöttek és a betegek száma emelkedett itthon. Azok viszont, akik korábban beoltották magukat, jóval könnyebben vészelik át a betegséget.

„Nálunk és Szlovákiában, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában talán most tetőzik, én ebben bízom, és utána levonul majd” – mondta a virológus, aki szerint, bár augusztusra csökkenni fog a fertőzöttek száma, ősztől valószínűleg újabb hullám várható.

„Ősszel, az iskolakezdés után, amikor az emberek visszatérnek a munkahelyekre a szabadságból, beköszönt a hűvös, nyirkos idő, akkor majd vélhetőleg egy újabb járványhullám indul meg”

– mondta a virológus. 

(Kiemelt képünk: Képernyőfelvétel. Forrás: M1)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.