Romlottak az alvási mutatók – egyre kevesebbet alszunk

Hogyan alszanak a világon 2022-ben? És Magyarországon? Az elmúlt évek globális történései következtében az alvatlansági mutatók jelentősen romlottak.

2022. július 4., 06:39

Szerző:

Egy norvég egészségügyi csoport érdekes statisztikai módszerrel vizsgálta az országok alvási mutatóit. Kulcsszó kereső segítségével rákerestek a „nem tudok aludni” kifejezésre, hogy meghatározzák a keresési arányt. Az emberek Japánban kerestek a legtöbbet a kifejezésre; Norvégiában volt a legmagasabb a „melatonin” keresési arány; Japánban, Tajvanon és Svédországban küzdenek legnagyobb nehézségekkel az alvatlansággal. Magyarországon is rosszabbodott az emberek alváshelyzete. 

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis egészségkutató közös országos felmérése - amelynek eredményeit nemzetközi alvás konferencián hoztak nyilvánosságra a Magyar Tudományos Akadémián - is ezt támasztotta alá, nevezetesen: a 2021-hez viszonyítva kiemelkedő a nők és az idősek alvás állapotának a romlása; a kívánatos 8 óra helyett 7-7,5 órára csökkent a napi átlag alvásidő; valamint nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fiatal felnőttek, a 13-18 évesek megfelelő alvására is.

„Az alvásnak az új globális hatások és a megváltozó életmód miatt jóval fontosabb szerepe van az egészségünk megőrzésében és erősítésében, mint korábban bármikor”

– hangsúlyozta a G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, - ennek érdekében széles körű társadalmi, egészségügyi összefogást és együttműködést szorgalmaz a szövetség, összehangolva a nemzetközi szakmai szervezetekkel.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)