„Rockstrandként” hirdették, náci indulóéneklés lett a velencei fesztiválból

Nem az olaszországi filmfesztiválról van szó, ott utoljára nyolcvan éve történhetett meg ilyesmi.

2022. július 5., 16:22

Szerző:

Vizsgálódik a rendőrség annak a zenei fesztiválnak az ügyében, amelyet Velencén, a Drótszamár Kemping területén tartottak meg július 1-én. A 24.hu beszámolója szerint a „Rockstrand” nevű rendezvényen olyan szkinhedbandák léptek fel, mint a Fehér Törvény, a Tar Had és a Kitörés fantázianevű, közönségük pedig olyan hangosan ordította náci szövegeiket, hogy az kilométerekre távolabb is jól hallatszott az üdülőövezetben.

A velencei önkormányzat Facebook-oldala az esettel kapcsolatban azt írta utólag:

„Az elmúlt hétvégén lezajlott zenei fesztiválon elfogadhatatlan, gyűlöletkeltő, közösség ellen uszító szövegek hangzottak el, amelyek Velence számos, a fesztivál helyszínétől akár több kilométerre elhelyezkedő pontján világosan hallhatók voltak. Ezeket a megnyilvánulásokat Velence Város Önkormányzata a leghatározottabban elítéli és elutasítja.

Saját kezelésében lévő területen bármely szervezőnek jogában áll törvénybe nem ütköző rendezvényt tartani Velencén. Az azonban jogos felháborodást kelt, ha rasszista, náci szövegeket lehet hallani városunkban.

Hazánkban a gyűlöletbeszédet mint nagy nyilvánosság ellen elkövetett közösség elleni uszítást a Büntető törvénykönyv bünteti.”

A hivatalos engedélyeket tekintve az önkormányzat hozzátette, a kemping tulajdonosai még korábban tőlük kértek zajhatárérték-megállapítást, de a rendezvény megtartására engedélyt nem, sőt, a kérelmekhez a programot sem csatolták soha.

A 24.hu a rendezvénnyel kapcsolatban kereste Gerhard Ákos polgármestert, aki azonban nem akart nyilatkozni. A Facebook-oldalukra érkező kommentek miatt később az oldal adminisztátorai világossá tették, nem az volt a baj, hogy „magyar zenét” játszottak, hanem a gyűlöletkeltéssel:

„elfogadhatatlan, hogy náci indulók szóljanak egész Velencén jól hallhatóan, és egyes népcsoportokra vonatkozó gyűlölködő kijelentések hangozzanak el.”

A Fejér Megyei Rendőrkapitányság azt közölte, az ügyben bejelentés alapján vizsgálatot folytatnak, a kemping tulajdonosai a 24.hu-nak nem kívántak nyilatkozni.

(Kiemelt kép: Kikapcsolódni vágyók szélsőjobboldali zászlók mellett a velencei Rockstrand nevű rendezvényen 2022. július 1-én. Fotó: Bágya Szilárd, Facebook)