A kormány szerint a kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást

Tíz százalékkal csökkennek a minisztériumok kiadásai, halasztják az állami beruházásokat, a rezsicsökkentés nem jár mindenkinek és a következő hetekben dől el, hogy marad-e az árstop.

2022. június 5., 16:01

Szerző:

„A kormány a soproni kihelyezett ülésen döntött a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve az azt finanszírozó extraprofitadó kivetéséről, aminek összege 2022-ben meghaladja majd a 800 milliárd forintot, jövőre pedig eléri az 1000 milliárd forintot” – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának, amit az RTL szemlézett.

Nagy Márton szerint a kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. 10 százalékkal csökkentették a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent – mondta. Emellett az állami beruházások átütemezésével és halasztásával 2022-2023-ban összesen 1150 milliárd forintot takarítanak meg.

A kormány a következő hetekben, az infláció alakulását figyelembe véve dönt az élelmiszerek és üzemanyagok július 1-jén lejáró árstopjának sorsáról, ám mint mondta, egyelőre nem tetőzött ezen termékek drágulása.

Hozzátette: a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a magánembereknek marad elérhető.

A miniszter azt mondta, a rezsicsökkentési szabályok eredetileg is a családoknak szóltak, a kormány a koronavírus-válság miatt döntött úgy 2021 végén, 2022 elején, hogy abba az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalatok is beléphessenek.

A kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat

– tette hozzá.

(Kiemelt kép: Az új államtitkárok kinevezési okiratainak átadása a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)