Republikon: Jön fel az ellenzék, nem lesz meg a Fidesznek a kétharmad

2018. március 22., 16:22

Szerző:

Valamelyest javultak az ellenzéki kilátások, de még így is biztos Fidesz-győzelmet vár a Republikon Intézet. Igaz, nem kétharmados győzelmet – derül ki a 24.hu megrendelésére készített felmérésből.

A jelenlegi állapot szerint 19 egyéni választókörzetben biztosan győzne az ellenzék, és még vagy 12-ben közel áll hozzá.

A felmérés szerint 127 képviselője lehet a Fidesz-KDNP-nek együttesen a következő Országgyűlésben. A kétharmados többséghez 133 mandátum szükséges, most 131 képviselőjük van.

Az országos támogatottság az alábbiak szerint alakul:

  • Fidesz: 48%
  • Jobbik: 17%
  • MSZP-Párbeszéd: 13%
  • Demokratikus Koalíció: 8%
  • LMP: 7%
  • Momentum: 2%
  • Együtt: 1%

 

A Republikon mandátumbecslése (abból indultak ki, hogy valószínűleg nem lesz olyan ellenzéki megállapodás, ami a Jobbikot és az LMP-t is magában foglalja) a következő:

  • Fidesz: 127 (lista: 40, egyéni: 87)
  • Jobbik: 21 (lista: 21, egyéni: 1)
  • MSZP-P: 26 (lista:14, egyéni: 12)
  • DK: 16 (lista:10, egyéni: 6)
  • LMP: 8 (lista:8, egyéni: 0)

 

Az MSZP-Párbeszéd Budapest miatt számíthat több több képviselőre, mint a listán jobban támogatott Jobbik. A fővárosban ugyanis a felmérés szerint jobbikos jelölt nem fog nyerni egyéniben, míg a az MSZP nyolc, a DK pedig négy egyéni győzelemre számíthat. 

Budapesten a 18 választókerületből csak 5-öt (négy budait és a X.-XVII. kerületet) vinne a Fidesz-KDNP.

Országos szinten az egyik szegedi és egy baranyai választókerületben, illetve Szigetszentmiklóson is a baloldali jelölt esélyes a Republikon szerint. A pécsi 1-es körzetben és Veszprémben független jelöltek esélyesek, Mellár Tamás és Kész Zoltán. A Jobbik egyetlen egyéni mandátumra számíthat, Vona Gábor pártelnök győzhet Gyöngyösön.

Sok az olyan körzet, ahol a felmérésben a Fidesz csak néhány százalékponttal vezet. Itt akár kisebb átszavazás is az ellenzék sikerét hozhatja, mint például Miskolcon, Ózdon, Székesfehérváron vagy Kaposváron.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.