Nincs elég rendőr a megyeszékhelyeken, ezért készenlétiseket is az utcákra vezényelnek

2019. július 10., 08:51

Szerző:

A megyeszékhelyek rendőrkapitányságai az állományukról vezetett adatai szerint a háromnegyedükben munkaerőhiánnyal küzdenek. Pontosabban, tizennégy városban nincs elég járőr, járőrvezető vagy járőrparancsnok – írja adatigénylése alapján a 24.hu.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A statisztika kicsit hamis képet mutatna, mert a munkaerőhiány a jelenlegi munkahelyek számához képest állapítható meg, ezért rákérdeztek arra is, hogy öt éve hány állás volt az egyes kapitányságoknál. Jellemzően több rendőri állás volt,

Egerben öt éve például 117, ami 2019-re már 105-ra apadt, abból is csak 85 van betöltve.

Budapesten, Szekszárdon, Debrecenben, Szombathelyen és Salgótarjánban van elég rendőr, a többi városban 3-19 százalékos a rendőri munkaerő hiánya. A hiány ráadásul úgy jelentkezik, hogy átlagosan 10 százalékkal kevesebb az álláshely is a kapitányságokon, mint öt éve.

Az egyes megyeszékhelyekről ugyanazt a válaszolták arra, hogyan oldják meg a létszámhiányból fakadó dolgokat: több munkával.

„A rendőrfőkapitányságok és a megyei kapitányságok járőrei, járőrvezetői és járőrparancsnokai mellett a körzeti megbízottak, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársai is részt vesznek a közrend biztosításában.”

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.